Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на емитента (IDR) в чуждестранна и национална валута на най-високо ниво "AAA". Прогнозата за Германия е стабилна, се казва в съобщението на агенцията.

Рейтингът "ААА" отразяват диверсификацията и високата рентабилност на германската икономика, силните й институции и надеждното управление на държавния дълг", са сред аргументите в доклада на Fitch.

Ключовите показатели остават стабилни поради рекордно ниската безработица и успеха в сектора на услугите и строителството, се казва в съобщението. Ръстът на инвестициите се подкрепя от благоприятни кредитни условия, високи нива на използване на капацитета и устойчива корпоративна рентабилност.

S&P потвърди кредитния рейтинг на Германия на най-високото ниво "ААА"

S&P потвърди кредитния рейтинг на Германия на най-високото ниво "ААА"

Но прогнозира забавяне на германската икономика

Сред ключовите рискове анализаторите посочват общото отслабване на икономиката на еврозоната и ескалиращото напрежение в световната търговия, включително риска от излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Агенцията отбелязва, че нивото на общия държавен дълг на страната е 61% от БВП в края на 2018 г., което е по-високо от нивото от 44% за рейтинг "ААА", но показателят показва постоянен спад.

Анализаторите на Fitch също така преразгледаха прогнозата за ръста на германския БВП за 2019 г. - до 0,9%, докато в предишното съобщение прогнозата беше 1,6%. За 2020-2021 г. прогнозата за растежа на Германия агенцията оценява съответно на 1,4% за всяка година.