Въпреки плановете на Германското президентство на ЕС да отвори преговори по три области касаещи бъдеща интеграция на Турция, европейските дипломати дадоха червен светофар на едната глава, отнасяща се до правилата на еврозоната, след опозиция от страна на Франция, съобщиха от EU Оbserver.

Money.bg предположи подобен развой на събитията в материал по темата от 13 този месец.

Само няколко дена преди края на своя мандат, Германия днес председателства среща с представители на Хърватска и Турция, за да бъдат открити преговори респективно по 6 и 2 глави от общо 35 области за преговори.

По-рано Европейската комисия представи рапорт по три глави за Турция - статистика, финансов контрол и икономически и паричен съюз. Последната обаче отпадна от дневния ред на дипломатите поради искането на френската делегация за отсрочка във времето, за да бъде обсъдена по-внимателно позицията на съюза.

По думите на ЕС дипломат, цитиран от медията, това действие е типично за френската дипломация, която обикновено изисква повече време за изучаване на въпроси свързани с разширяването на блока.

Подобно действие от Франция се очакваше след изказването на Саркози, че целта на преговорите с Турция трябва да бъде официално променена от „членство в съюза" на „привилегировано партньорство", идея, която Турция настоятелно отхвърля.

Г-н Саркози обаче потвърди, че Франция е готова да преразгледа темата след като ЕС постигне съгласие за нов договор, който да замести спорната конституция. По- рано той предложи ЕС да дискутира окончателните си граници и да обобщи анализа си на срещата на най-високо ниво през декември, подчертавайки че Турция няма място в съюза.

Припомняме че последния Декември ЕС прекрати преговори с Турция в осем сфери, директно свързани с митническия съюз на блока, поради нежеланието на Анкара да отвори пристанищата и летищата си за кипърски кораби и самолети.

За разлика от югоизточната ни съседка, Хърватска бързо отмята сферите покрити от съюзното законодателство с отварянето на преговори по още шест глави освен настоящите шест, по които се работи. Според EU Observer Загреб цели да отвори 20 глави до края на годината, а най-късно в началото на 2009г. да завърши целия процес.

Въпреки че и Европейската комисия, и немският канцлер Ангела Меркел настояват, че новия договор, предвиден да бъде финализиран на 23 Юли, ще направи нататъшното разширяване на ЕС възможно, всъщност не е ясно как клаузите касаещи системата на гласуване ще повлияят върху него.

Припомняме че поради натиск от страна на Полша блокът се съгласи да запази Договорът от Ница в сила до 2017г., без да уточнява как ще бъдат пресметнати броят гласове на новоприсъединяващите се.

Според говорителят на ЕК обаче механизмите на въпросния договор са адаптируеми за бъдещи държави-членки.