Голямата инфлация, върлуваща из Европа и света се отрази сериозно и на Франция. Покачването на цените през ноември с е най-бързия темп от десетилетие насам. Нарастващите цени на енергията и промишлените са сред основните причини за скока, Bloomberg.

Други две големи европейски икономики - Германия и Испания отбелязаха 30-годишен връх в покачването на цените. В Германия ръстът е 6% за посочения период, а в Испания с около 5%.

Испания посрещна невиждана от 30 години насам инфлация

Испания посрещна невиждана от 30 години насам инфлация

Потребителските цени отбелязват ръст от 5,6%

Новините за високата инфлация във втората по големина икономика в еврозоната подхраниха съмненията относно твърдението на Европейската централна банка, че скокът потребителите и бизнеса ще е временен.

Въпреки, че ръстът на цените във Франция е по-нисък (3,4% за периода), все пак надмина прогнозите на икономистите. Това е и най-големият скок на годишна база от 2008 г. насам.

Френското правителство вече взе мерки за подкрепа на домакинствата, Цените на енергията бяха намалени, а на над от 38 милиона души са раздадени помощи.

"Инфлацията е временна, свързана е със силното търсене и възстановяване на икономиката", заяви финансовият министър Бруно льо Мер.