Гърция ще изгради два терминала за втечнен природен газ. Идеята е страната да осигури газ от няколко независими източника и да се възползва от стратегическото си местоположение и новите си коридори за доставки в Европа и Балканите.

По този начин балканските страни ще могат да диверсифицират източниците си и да не разчитат толкова на Газпром. Ще се използват Трансадриатическият газопровод, интерконекторът Гърция-България и неговите конектори, пише в. "Катимерини".

Китай ще препродава газ. Цените в Европа падат

Китай ще препродава газ. Цените в Европа падат

Поднебесната империя се отървава от ненужни количества и повече газ ще дойде към Стария континент

Гърция няма газохранилище, но страната може да предложи на пазара газ от няколко различни източника - втечнен от терминала край Ревитуса, от Трансадриатическия газопровод.

Освен терминала край остров Ревитуса, Гърция вероятно ще изгради терминали близо до Коринт и град Дедеагач. Проектът за LNG терминал в Дедеагач е близо до реализация. Бюджетът е 363,7 милиона евро, а самият проект се състои от плаваща платформа , подводен и сухопътен тръбопровод. Проектът се разработва от Gastrade на Copelouzos Group с участието на Gaslog Investment, DEPA Commercial и Булгартрансгаз.

Гърция ще изгради още един терминал за втечнен газ до Коринт (п-в Пелопонес), с частна инвестиция на компанията Motor Oil, която има рафинерии в страната.

Това ще бъде инвестиция от над 300 милиона евро. През терминала ще могат да бъдат получавани около 2,5 млрд. куб. метра природен газ годишно. Блокът ще има капацитет за съхранение от 210 000 кубически метра, което ще увеличи с 80% капацитета за съхранение на газ на Гърция.

Германия разкри кога ще остане без газ

Германия разкри кога ще остане без газ

Хранилищата на природен газ в Германия вече са полупразни, съобщиха от Министерството на икономиката на страната