Запасите на природен газ в Германия, която има един от най-големите подземни газови мощности в Европа, са паднали до исторически ниски нива в сравнение с предишни години. Това съобщиха световните агенции, цитирайки Министерството на икономиката на страната.

"Според консолидирания регистър на газовите хранилища на Европейската асоциация (Gas Infrastructure Europe), съоръженията за съхранение на газ в Германия са запълнени с 50,6%", заявиха от германското министерство на икономиката.

Това съответства на теоретична наличност на природен газ за едва 17 дни.

"Газпром" намали през януари природния газ за Европа, за България доставките скочиха с 48%

"Газпром" намали през януари природния газ за Европа, за България доставките скочиха с 48%

Износът на газ за Китай нарасна за периода 1,5 пъти

Новината идва, след като руският енергиен гигант "Газпром" заяви в началото на тази седмица, че не е предвидил допълнителен капацитет за изпомпване на газ за Европа през газопровода Ямал през следващия месец.

Тръбопроводът "Ямал-Европа", който обикновено доставя руски газ на Западна Европа, продължи да изпраща природното гориво на изток от Германия - до Полша. Това се случи за 28-и пореден ден в понеделник, показват данни на германския мрежов оператор Gascade.

Маршрутът между Полша и Германия работеше в обратен режим от 21 декември миналата година, оказвайки натиск срещу повишаване на цените на газа в Европа.

Икономистите предупреждават за скокове на цените на енергията допълнително през зимата, но подчертават, че Европа все още не изпитва физически недостиг на газ тази година.

Общо, европейските газови съоръжения са запълнени с 49,33% към 12 януари, според Gas Infrastructure Europe.

Ако сегашният темп на изтегляне обаче се запази, европейските резерви могат да бъдат напълно изчерпани до края на зимните доставки.

"Газпром" удвои приходите си от износ на газ за 2021 година

"Газпром" удвои приходите си от износ на газ за 2021 година

Физическият обем на износа за 11-те месеца на миналата година нараства с едва 2,5%