Китай, най-големият купувач на втечнен природен газ в света, започва безпрецедентен опит да препродава запасите си — облекчавайки световния недостиг, който предизвика рекорден ръст на цените, пише Bloomberg.

Два от най-големите държавни вносители на втечнен природен газ пуснаха търгове тази седмица, предлагайки да препродадат десетки доставки до ноември месец. С наближаващия край на пиковия зимен сезон, Китай се надява, че страната ще избегне недостиг и може да продаде ненужните количества.

Ходът изненада пазарите и предизвика разпродажба в спот търговията от Азия до Европа и цените паднаха с около 6 процента вчера. Благодарение на търга повече газ може да достигне до Стария континент, с което да се облекчи ситуацията на недостиг, предизвикана от Русия. Предложените количества представляват 4 процента от общия внос на Китай. В търговията в сряда цените на природния газ в Европа паднаха под 75 евро за мегаватчас, доближавайки се до нивата от средата на ноември 2021 г.

Снимка 560683

Цените започнаха да падат и след доставките на втечнен природен газ от САЩ към Европа. Досега получените количества са пет пъти по-големи от руските доставки, което маркира първия път в историята, в който американският газ за Европа надхвърля количествата на руския.

Междувременно доставките на газ по газопровода "Ямал-Европа", който обикновено изпраща руски газ на запад в Европа, остават в сряда стабилно в реверсивна посока от Германия към Полша, като се движат в този обратен режим на изток за 30-ти пореден ден.

Поевтиняването се дължи и на по-високото производство на вятърна енергия.

В доклад от тази седмица Citigroup посочи, че цените на газа в Европа и Азия "вече са достигнали своя пик".

Наблюдатели припомнят, че миналата година Поднебесната империя агресивно запълваше запасите си в подготовка за зимата, но по-мекото време създаде излишък.

Едно от притесненията на трейдърите е, че продажбите отразяват и притеснения от китайските компании, че местното търсене ще е слабо заради ефектите от строгите мерки срещу коронавируса.

Междувремнно средната цена на тока за сряда на европейските енергийни борси се понижи до 184.85 евро за мегаватчас от 208 евро цена за сряда, докато цената на електроенергията в България се понижи с 10,58% до 192.53 евро за MWh. Това показват данни от различните европейски платформи за енергийна търговия, цитирани от БНР.

Понижаването на европейските енергийни цени за четвъртък се дължи в най-голяма степен на нов рязко намаляване на цената за утре в Германия (до 117,7 евро за MWh от 172,18 евро) заради очаквания за значително нарастване на производството на ток от вятърна енергия в страната.

Цената на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента "Ден напред" за четвъртък (20 януари) се понижи с 10,58% до 192,53 евро за мегаватчас, или 376,55 лева, спрямо 421,10 лева за сряда. Около месец по-рано (на 22-ри декември 2021 г.) цената скочи до рекордните 421,59 евро (или рекордните 824,55 лева за MWh), показват данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

На пазарния сегмент "в рамките на деня" на БНЕБ среднопретеглената цена на тока в сряда (19 януари) се повиши до 393,11 лева за мегаватчас, като най-големите обеми изтъргуван ток се осъществиха в ценовия диапазон между 338 и 426 лева за мегаватчас.