Изправени пред зима на енергиен недостиг, хората в цяла Гърция прибягват до по-евтини източници на отопление, като дърва за огрев, пише Еkathimerini.

"Тази година дървата за огрев струват около 30 процента повече, отколкото през 2021 г.", каза Йоанис Сакеларакис, президент на Асоциацията на търговците на твърдо гориво от Атика, пред местния вестник Ta Nea.

В отговор на нарастващото търсене, което води до покачване на цените няколко местни съвета в страната се намесиха, за да раздадат безплатно дърва за огрев на нуждаещите се.

В планинските райони на Гърция подобни програми се изпълняват от години. Но в градските центрове това е нова инициатива.

В Глифада, предградие южно от Атина, програмата стартира в началото на 2021 г., след като февруарска снежна буря остави тонове повалени дървета и паднали клони по улиците, припомня Анна Кафка, ръководител на отдела за гражданска защита на общината, пред Xinhua.

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би струвало на месец отоплението на средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м?

Желаещите могат да подадат заявление и след като бъде обработено, могат да вземат толкова, колкото могат да поберат в багажника на колата си.

Тази година със задълбочаването на енергийната криза в общината се наблюдава ръст на молбите. За сравнение за цялата 2021 г. били получили 10 000 молби, докато тази година до края на септември вече са получили 5 000.

"Приблизително 4000 заявления вече са приети и ние продължаваме напред", каза Кафка и добави, че програмата ще продължи през цялата зима.

Цените на природния газ са били с 332 процента по-високи през септември тази година, отколкото през същия месец на 2021 г. Нафтата за отопление струва 65,1 процента повече, а електроенергията - 30,5 процента повече, според Гръцкия статистически орган (ELSTAT).

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

ELSTAT приписва по-голямата част от 12-процентното увеличение на годишната инфлация през септември на повишаването на разходите за енергия.

Гръцкото правителство е отпуснало около 10 милиарда евро за субсидиране на сметките за електричество и природен газ на домакинствата и бизнеса, но тежестта остава тежка.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия