Дълго време Германия се смяташе за болния човек на Европа заради високата безработица. Но според последни данни на Федералната агенция по труда през 2021-а броят на безработните е намалял с 82 000 души и възлиза на 2,61 милиона. През ноември процентът на безработните отново е достигнал стойностите от март 2020 година - 5,1, съобщава "Нойе Цюрхер Цайтунг".

"Като цяло развитието на пазара на труда през 2021-а година бе благоприятно", обобщава шефът на агенцията Детлеф Шеле. "В началото все още всичко бе под знака на пандемията и мерките за борба с нея, докато през лятото не започна възстановяване." Има ли основания за оптимизъм?

Подемът започва през 2005-а година

Изходната точка за трайното положително развитие на германския трудов пазар са реформите, започнати от правителството на Герхард Шрьодер през 2005-а година, пише по този повод НЦЦ. Подемът в заетостта продължи дори и по време на глобалната икономическа и финансова криза през 2008/2009. 2020-а беше първата година от 14 насам, в която се стигна до срив на заетостта с 0,8% или около 370 хиляди по-малко заети на пазара на труда.

Математиците от Федералната статистическа служба обаче пресмятат, че започналият през 2006-а година траен ръст в заетостта най-вероятно би приключил и без Ковид кризата, тъй като потенциалът на трудоспособните в Германия продължава да спада по демографски причини. До момента това се компенсираше чрез по-високата заетост на местното население, както и пристигането на работници от чужбина. Но и двете тенденции намаляват.

Проблемът с кадрите

Демографската промяна се изразява наред с другото и в това, че всеки втори човек в Германия вече е над 44 години, а всеки пети е над 66 години - т.е. в края на трудовия си живот. Поради това много наблюдатели смятат, че в бъдеще ще се говори не толкова за безработица, колкото за липсата на работна ръка. Много браншове отсега се оплакват от недостиг на персонал.

Експертите от Федералата статистическа служба прогнозират, че в следващите 40 години броят на трудоспособните ще намалее от 41,5 милиона на максимум 33,3 милиона. Предполага се, че без нетна миграция през 2060-а година броят на трудоспособните дори би могъл да падне под 30 милиона.

Но трябва да се погледнат и други тенденции. Например през 2030 година се очаква в Германия да има доста повече работоспособни хора на възраст между 65 и 74 години. Това е в резултат от тенденцията, наблюдавана в последните 20 години, както и стъпаловидното покачване на възрастта за пенсиониране до 67 години през 2031-а.

Повече сигурност в несигурните времена

От днешна гледна точка изгледите за германския пазар на труда изглеждат много положителни - и то въпреки предупрежденията, че дигитализацията може да доведе до отпадане на работни места.

От консултантската фирма Deloitte очакват дори обратен ефект - те смятат, че до 2035-а година може дори да се стигне до увеличаване на заетостта. Все пак трябва да се има предвид, че различните професии са засегнати по различен начин. Решаващи за професиите на бъдещето са фактори като емпатията, интеракцията и специализацията, тъй като дейностите, изискващи подобни способности, трудно биха могли да бъдат автоматизирани.

Експертите смятат, че увеличаването на професиите на бъдещето ще успее да компенсира загубата на работни места заради дигитализацията. Ръст на работните места се очаква най-вече в здравеопазването, образованието и мениджмънта - в сфери, които изискват по-малко рутина, но повече аналитично мислене и човешко взаимодействие. За дейностите, изискващи рутинните действия обаче, автоматизацията е напълно реална заплаха.