Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG). Той се намира в пристанището на Вилхелмсхафен в Северно море и чрез него страната ще се бори да осигури повече LNG и да се откаже от руското тръбопроводно гориво, съобщава Reuters.

"Новото място за доставка на LNG е голяма стъпка към сигурно енергийно снабдяване", коментира министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес.

Федералният министър на икономиката Роберт Хабек подчерта, че Вилхелмсхафен ще започне да функционира в началото на следващата година, както и втори плаващ терминал в пристанището Брунсбютел в Северно море.

Германия и Полша национализират местните филиали на "Газпром"

Германия и Полша национализират местните филиали на "Газпром"

ЕК се съгласи да предостави на руския филиал в Германия €225,6 милиона помощ

Плаващото устройство за съхранение и регазификация (FSRU) на Вилхелмсхафен на комуналната компания Uniper ще бъде закотвено на вече разширен кей и ще има възможност за регазификация на втечнен газ, пристигащ със специални танкери.

Новата пристанищна инфраструктура там ще бъде оборудвана за преминаване в бъдеще към внос на нисковъглеродни енергийни източници като водород.

Германия разчиташе на Русия за почти една трета от своя газ до миналата година, но Берлин, който има за цел да спре всички останали руски потоци до лятото на 2024 година, започна през май бързо приемане на заявления за изграждане на FSRU и свързаните с тях постоянни наземни приемни терминали за LNG.

Плаващият терминал за LNG (FSRU) за компанията RWE в Брунсбютел също трябва да пристигне в края на годината, а проектите в Stade и Lubmin ще започнат да работят в края на 2023 година.

Вилхелмсхафен ще стартира още един FSRU през четвъртото тримесечие на следващата година, управляван от собственика Excelerate Energy от името на консорциум от Tree Energy Solutions, E.ON и Engie.

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Европейският континент е гладен за енергия и търсенето на LNG се е увеличило с 65%