Германските производители на тютюн са в кризисен режим. Европейските субсидии ще спрат през 2009 и тогава стимулите за отглеждане на реколти ще секнат.

Обаче в условията на враждебност към тютюнопушенето, няма голямо състрадание към фермерите, коментира Deutsche Welle.

Тютюнът е една от най-финансираните селскостопански култури в Европа. За всеки килограм фермерите получават €1.20, а ЕС добавя към това още около две евро за килограм.

Като част от структурна промяна в селското стопанство на ЕС, субсидиите ще бъдат изцяло спрени в края на 2009 и вероятно онези 450 производители на тютюн в Германия ще се принудят да затворят - без субсидии производствените разходи не могат да бъдат покрити.

Германските фермери са в търсене на алтернативи; такава може да бъде аспарагусът, както и ягодовите плантации, макар че от тези двете приходите са много по-ниски, отколкото от тютюн.

Германия е пети в Европа производител на тютюн с 10,000 тона от сортовете Вирджиния, Бърли и Гойдертхаймер. Италия е номер едно в Европа, а България също се нарежда в челните редици с производство над четири пъти по-голямо от германското (гарантиран праг над 47 хил.т.).

По-голямата част от германското тютюнопроизводство се е концентрирало по слънчевата долина на река Рейн. Производствените традиции там имат над 400 години история.

През 1573 един свещеник започва да отглежда тютюн като медицинско растение. Сега 

от германската асоциация на производителите на тютюни заявяват, че растението е важно не само за поминъка, а е част от културата на региона и важна традиция (има музей, даже и фонтан на тютюна) ще се загуби, ако не бъдат взети някакви мерки.

Асоциацията лобира за удължаване на субсидиите до 2013, така че да има достатъчно време за преминаване към други култури.

Обаче няма да има този шанс - споразумението за смяна на схемата за плащанията на ЕС бе договорено още през 2004.

Единствен шанс за повече пари е федералното правителство, но точно сега политическият климат не подкрепя тютюна.

От първи септември в сила във ФРГ влязоха забрани за тютюнопушенето в обществения транспорт, таксита, летища и правителствени офиси. През август три федерални провинции въведоха закони срещу тютюнопушенето в училища, болници и повечето ресторанти и барове. Другите провинции ще последват до края на годината.

Асоциацията в подкрепа на тютюна отбелязва (доста точно), че няма връзка между производството на тютюн и избора на индивида дали да пуши или не.

Сега 95% от тютюна, употребяван в Европа, се внася. Ако европейското производство се сгромоляса, онези 5% могат чисто и просто да се внасят от другаде.

„Тогава хората пак ще почнат да оплакват: дъждовните гори в Бразилия се изсичат за да се сее тютюн, не можем да купуваме това, децата в Африка и Индия се експлоатират. Това в Германия го нямаме".