Според окончателната оценка годишната инфлация в Германия в края на август се е забавила до 6,1% от 6,2% месец по-рано, и съответства на 14-месечното дъно, регистрирано през май. Нивото на показателя съвпадна с предварителната оценка.

Това се отбелязва в прессъобщението на Федералното статистическо бюро на страната (Destatis).

През август потребителските цени в Германия, според окончателната оценка, са се увеличили с 0,3%, което също съвпада с предварителната оценка. През юли цените също се бяха повишили с 0,3%.

Инфлацията в Германия през юли спадна до 6,2 %

Инфлацията в Германия през юли спадна до 6,2 %

Показателят остава близо до 14-месечното дъно от 6,1%, отчетено през май т.г.

Междувременно цените на стоките се повишиха със 7,1%, след увеличение от 7% през юли, тъй като инфлацията на енергията се ускори до 8,3% от 5,7%, главно поради по-високите сметки за електроенергия.

Разходите за храна нарастват с по-бавен темп от 9,0% в сравнение с увеличението от 11,0% през предходния месец.

Базисната инфлация (без волатилните цени на енергията и храните) възлиза на 5,5% на годишна база през август, което съвпада с предходния месец.

Инфлацията при услугите намаля до 5,1% от 5,2% през юли, като базовият ефект, произтичащ от миналогодишния билет от 9 евро, все още е очевиден.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, са се увеличили с 6,4% на годишна база през август, според окончателни данни на Destatis.

Така инфлацията се забави спрямо 6,5% през юли.

Резултатът съвпадна както с предварителната оценка, така и с очакванията на анкетираните от Trading Economics експерти.

Потребителските цени през август спрямо предходния месец се увеличават с 0,4% след повишение с 0,5% през юли.