Бившият финансов министър на САЩ Лоурънс Съмърс предупреди, че развитите икономики не са готови да посрещнат следващата рецесия - и икономически, и политически. И централните банки трябва да внимават с повишаването на лихвите, пише Bloomberg.

"Централният проблем в паричната политика за цяло поколение преди финансовата криза бе избягването на инфлация - това в момента не е най-важният въпрос", заяви Съмърс, посочвайки, че централните банки трябва да се съсредоточат върху поддържането на стабилен растеж и пълна заетост.

Коментарът идва в момент, в който Фед и ЕЦБ започнаха да намаляват подкрепата си и огромните суми пари, които похарчиха, за да подпомогнат икономиките след финансовата криза преди десетилетия.

Докато някои икономисти твърдят, че икономиките вече са се възстановили напълно след кризата, Съмърс твърди, че огромните стимули - включително фискалната подкрепа и неустойчивите ръстове на фондовите пазари - са замъглили цялостната картина.

Миналата седмица американският Федерален резерв повиши лихвите с четвърт процентен пункт и сигнализира по-бърз темп на бъдещ ръст. ЕЦБ пък съобщи, че прекратява програмата си за изкупуване на облигации.

Съмърс обаче смята, че лихвите няма да се върнат на исторически нормалните си нива преди следващата рецесия. Което означава, че централните банки няма да могат да отговорят с нужната сила, за да предотвратят спад на икономиките. "Спадовете се случват. И когато го направят, нормалното е лихвите да бъдат намалени с 500 базисни пункта, но няма да има такава възможност".