През изминалата година Хърватия отчете ръст в броя на посетителите в страната - близо 20 милиона души. За сравнение за предходната година туристите в България са двойно по-малко - 9 милиона, въпреки че това беше исторически рекорд за страната ни.

Но сега властите в Загреб са си поставили за цел да привлекат още повече туристи и за целта готвят значителни инвестиции в инсфраструктура.

Новата стратегия за развитие на туризма в страната предвижда 2,7 милиарда евро да бъдат вложени в изграждането на жп линии, пристанища и летища, съобщава сайтът Emerging Europe. Повече подробности около нея ще бъдат представени през 2020 година.

В страната 4- и 5-звездните хотели се оказват ключов фактор за успеха на Хърватия като дестинация, като чужденците са привлечени от високото качество, което получават там.

По данни на местното ресорно министерство със 70% са се увеличил броят на местата за настаняване във високия клас. В същото време делът на 3-звездните хотели е намалял от 42 до 34 на сто. От ведомството посочват, че сега е време да се положат повече усилия за подобряване на заплащането в сектора, както и на инфраструктурата.