Хлябът ще поевтинее с 30 ст./кг, а олиото с около левче за литър, прогнозира пред вестник  „Народно дело" шефът на областната земеделска служба във Варна инж. Георги Балтаджиев. Той бе категоричен, че поевтиняването ще е резултат от високите добиви от пшеница и слънчоглед, които ще се получат в зърнените райони в страната.

От март до началото на юни въпреки ударния износ на жито цената му на борсите е паднала със 150 лв./тон и ще продължи да се понижава. Балтаджиев добави, че в момента в лицензираните зърнени складове в България има повече от 600 000 тона хлебна пшеница от старата реколта, а за изхранването на населението годишно са необходими 1,3 милиона тона.

Според приблизителната прогноза на специалистите през това лято у нас ще се пожънат около 4 милиона тона пшеница. Само във Варненска област добивът ще е над 200 000 тона. Рекордни добиви се очакват и в повечето райони на Добруджа. Богата реколта се очаква и от слънчогледа.

В областта ще се добият над 60 - 70 хиляди тона. Според Георги Балтаджиев решаващи за цената на пшеницата в страните от Черноморския регион ще са добивите в Русия и Украйна. Прогнозите сочат, че след края на жътвата общият излишък на пшеница в двете страни ще е над 40 милиона тона.

Не без значение за поевтиняването е и факта, че през миналата година българските фермери получиха около 10 лв. помощ на декар, а през тази 22. В Белослав и Провадия започна жътвата на ечемика. Първите замервания показаха, че добивите са между 380 и 400 кг/дка.

Пшеницата е само една трета от компонента, съставящ цената на хляба. Разбира се, намаляването на цената на зърното ще окаже и добро влияние върху цените на хляба, в най-добрия случай цената няма да се вдигне нагоре, но да очакваме намаляване на цената на хляба толкова рано, това вече е прибързано.

Откровено казано, най-вероятният сценарии е, че търговците, които изкупуват зърното на едро, бият барабана за предстоящото намаление на цената на насъщния, а когато всички тръпнем в очакване на новата, по-ниска цена, ще се окажем неприятно изненадани от промяната в посока нагоре или в най-добрият случай същата цена. По-интересен обаче е въпросът, какво ще се случи с очаквания зърнен излишък? Как ли ще бъде уползотворен?