Хляб, зеленчуци, месо - храната поскъпна. Цените на олиото и мазнините за готвене се повишиха особено рязко, но важните основни храни като хляба също станаха значително по-скъпи. Това са последиците за Европа от руската инвазия в Украйна, която значително разтресе световните пазари, тъй като Русия и Украйна бяха големи износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове.

През август 2022 г. цената на хляба в ЕС е била средно с 18% по-висока от август 2021 г. Това е огромно увеличение в сравнение с август 2021 г., когато цената на хляба е била средно с 3% по-висока от август 2020 г. Месечни данни също показват значително увеличение на основната инфлация, макар и не толкова голямо (от +3% до +10%). Тази информация идва от данни за хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), публикувани наскоро от Евростат.

Инфлацията остава на 24-годишен връх, поддържан от поскъпването на енергийните източници, храната и дори на учебниците

Инфлацията остава на 24-годишен връх, поддържан от поскъпването на енергийните източници, храната и дори на учебниците

Оказва се, че за три години поскъпването на живота възлиза на цели 23.6 на сто

Някои държави бяха много по-засегнати от други. Най-висок среден темп на промяна в цените на хляба е регистриран в Унгария (+66% през август 2022 г.), следвана от Литва (+33%), Естония и Словакия (и двете +32%).

Снимка 588243

С близо 30% е поскъпнал за година хлябът и в България,

сочат още данните на Евростат. Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) инфлацията в България не спира да се ускорява и достига 17.7% на годишна база през август 2022-а.

Индексът на потребителските цени в страната не спира да се повишава от началото на годината. За сравнение годишната инфлация през юли беше 17.3%, през юни - 16.9%, през май достигна 15.6%, през април - 14.4%, през март - 12.4%, през февруари 10.0%, а през януари 9.1 на сто.

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

От 1 февруари бяха облекчени изскванията към пътуващите

Това е най-високото ниво от май 1998 година, когато равнището е достигало 18.8%, което означава, че инфлацията в България се намира на 24-годишен връх.

Според данните на българската статистика обаче през август хлябът у нас през август е поевтинял на месечна база - хляб "Добруджа" - с 2.1%, бял хляб - с 2.0%, типов и ръжен хляб - с 1.8 на сто.