Световните цени на храните са продължили да се повишават през февруари в глобален мащаб, стимулирани от поскъпването на зърнените култури, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана (FAO) към ООН.

Индексът на храните, изчисляван от FAO, който отразява месечните промени в цените на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, се е повишил с 0,5% спрямо януари до 175,5 пункта. Това е най-високото му ниво от февруари 2015 г. Спрямо същия месец на миналата година ръстът е 17,2%.

С най-голям принос за увеличаването на цените е поскъпването на зърнените култури, достигнало 2,5% в рамките на месеца най-вече заради повишаването на цените на пшеницата и в по-малко степен - на царевицата и ориза.

От организацията вече очакват световната зърнена реколта да достигне 2,6 млрд. тона през настоящия селскостопански сезон, приключващ на 30 юни, като прогнозата е завишена с 0,3% спрямо предвиждането от януари. В първата си оценка за следващия сезон нейните експерти очакват световната пшенична реколта да намалее с 1,8% до 744,5 млн. тона, оставайки все пак над средния показател за последните 5 години.

Освен това през февруари е отчетено повишение с 1,1% на подиндекса на цените на месото, стимулирано от поскъпването на говеждото заради свитото предлагане в Австралия, където фермерите обновяват стадата си пише SINOR.bg.

Цената на захарта нараства с 0,6% през февруари, тъй като недостатъчното предлагане от Бразилия е компенсирано само отчасти от увеличаването на площите в СЕ, засадени със захарно цвекло.

Млечните продукти са поскъпнали незначително вследствие на повишаването на цените на маслото и сухото пълномаслено мляко.

За сметка на това индексът за растителните масла се е понижил с 4,1% през февруари на фона на забавянето на ръста на световното търсене на палмово масло, както и благодарение на подобрените прогнози за реколтата от соя в Бразилия и Аржентина - две от големите страни-износителки на маслодайната култура.