Джим О'Нийл е бивш председател на Goldman Sachs Asset Management и бивш финансов министър на Великобритания. Сега е председател на Chatham House, неправителствена организация, която изследва различни икономически и външнополитически въпроси.

Материалът е публикуван първо в Project Syndicate. Преводът е на Money.bg.

Много ще бъде казано за десетата годишнина от финансовата криза от 2008 година, затова аз ще се концентрирам върху световната икономика, която далеч не е толкова слаба, колкото много явно смятат. Според Международния валутен фонд темпът на реален растеж на брутния вътрешен продукт е бил средно 3,7 процента между 2000 и 2010 година и щеше да бъде по-близо до 4 процента, ако не бе т. нар. Великата рецесия.

За сравнение, средният годишен ръст досега през десетилетието е 3,5 процента, което е малко по-малко от средното за предходните десет години, но над 3,3% между 80-90 година на миналия век.

Китай допринесе много повече за растежа на световната икономика през това десетилетие, отколкото през предходното, като брутният ѝ вътрешен продукт се утрои от $4,6 трилиона към края на 2008 г. до около $13 трилиона днес. Допълнителните $8 трилиона допринасят за над половината от увеличението на световния БВП през последното десетилетие.

Отдавна отдавам финансовата криза на дисбалансите в и между Съединените американски щати и Китай - двете най-големи икономики. Докато дефицитът на САЩ по текущата сметка бе близо до 5% от БВП през 2008 г. (и по-близо до 7% през някои тримесечия през 2007 г.), Китай успяваше да постигне впечатляващ излишък от 9% или повече.

След кризата предвидх, че САЩ и Китай ще сменят позициите си донякъде през следващото десетилетие. Китай имаше нужда да пести по-малко и да харчи повече - а САЩ да пести повече и да харчи по-малко. Ако вземем предвид сегашните текущи сметки, и двете страни постигната значителен прогрес. През 2018 г. излишъкът на Китай ще намалее до около 0,5-1% от БВП, а САЩ ще отчете дефицит от между 2-2,5% от БВП, което е рамките на до 3-те процента, което много икономисти определеят като устойчиво.

Кога ще дойде следващата криза и колко силно ще удари?

Кога ще дойде следващата криза и колко силно ще удари?

JPMorgan дадоха своята прогноза

Другите световни индикатори обаче не са толкова окуражаващи. През 2008 г. в еврозоната имаше дефицит от 1,5% от БВП, а Германия отчете излишък от 5,5%. Но огромният излишък на най-голямата европейска икономика се дължеше на големите дефицити на други страни от еврозоната и този дисбаланс подпомогна кризата след 2009 г.

Притеснително, излишъкът на Германия оттогава набъбна до около осем процента от БВП. Като резултат, еврозоната сега има излишък от близо 3,5%, въпреки годините на слабо вътрешно търсене в държавите-членки от Средиземноморието. Това със сигурност е знак за бъдеща нестабилност, а зараждащата се криза в Италия може да е предвестник на това, което очаква блока.

Централен за икономиката преди финансовата криза проблем в САЩ бе жилищният балон, който бе резултат от все по-съмнителните методи на финансовия сектор за печалба. Десетилетие по-късно трябва да споменем, че много "световни градове" като Лондон, Ню Йорк, Сидни и Хонконг отчитат цени на имотите, които много малка част от жителите им могат да си позволят заради растящото търсене от богати чуждестранни инвеститори.

Какво обединява САЩ и Русия: Неравенството в доходите

Какво обединява САЩ и Русия: Неравенството в доходите

Независимо от различните съдби на двете нации през последните 100 години

Но от тази година има растящи признаци, че цените на жилищата в тези и много други градове може да започнат да намаляват. Това може да е резултат от действията на властите да предложат по-достъпни жилища, но може и да индикира, че богатите нови купувачи стават все по-малко.Разбира се, плавно намаление на цените на жилищата в тези градове трябва да бъде приветствано в рамките на икономическото и социално равенство. Но безуспешно ще бъде търсенето на момент в историята, в който намаляващи цени на жилищата не са имали и тежки странични ефекти.

Отскоро поех председателството на Chatham House и имам желание да окуража повече проучвания как факторите като цените на жилищата са свързани с по-големи проблеми като неравенството при доходите и богатството. Според мен, светът се нуждае от по-добър начин за изследване на тези връзки.

Например, ясно е, че неравенството в богатството се е увеличило много повече от това при доходите през последното десетилетие, като бързият ръст на цените на жилищата играят централна роля. В много развити държави, включително Великобритания, икономическото неравенство е сериозен проблем. И все пак, що се отнася до доходите, последните данни показват, че неравенството при тях е намаляло до (все още твърде високите) нива от 80-те години на миналия век.

Ако общо приетото възприятие за неравенството увеличава усещането за това, което наистина се случва, то това е защото много от топ мениджърите на компаниите получават все по-големи суми сравнено с работниците под тях. Подобни суми могат да бъдат рационализирани в контекста на цените на акциите, но това не ги оправдава напълно.

Това и друг проблем, който искам да проучим в Chatham House. Странното рали на пазарите, което почти не бе прекъсвано от 2009 г. насам, бе подхранено в голямата си част от обратното изкупуване на акциите на големите корпорации. В някои случаи, компаниите дори теглеха заеми, за да изкупят собствените си акции.

Дали това обяснява защо инвестициите и продуктивността останаха толкова ниски на Запад? И дали тези макроикономически фактори обясняват някои от политическите моменти в западните демокрации, като например Великобритания и САЩ в последните години?

И в двата случая, мисля, че отговорът е да. Ако не можем да възстановим света, в който печалбата служи на по-голяма цел, възможността нови икономически, политически и социални шокове ще остане непоносимо висока.