Колко тежка ще е следващата криза? JPMorgan Chase & Co. има идея. Десетилетие след колапса на Lehman Brothers, който предизвика срив на пазарите, стратезите в банката създадоха модел, който цели да предвиди кога точно ще удари следващата криза - и колко силно. Според тях, инвеститорите трябва да се подготвят за нея през 2020 година, пише Bloomberg.

Добрата новина е, че следващата криза ще нанесе по-лек удар, поне според анализа. Лошите? Изчезналата ликвидност от финансовите пазари от 2008 година насам може да направят ситуацията много, много по-лоша.

Моделът на JPMorgan изчислява различни прогнози на база на дължината на сегашната икономическа експанзия, възможната продължителност на следващата рецесия, нивото на левъридж, оценките на активите и нивата на дерегулация и финансови иновации преди кризата.

При приемане на средна по дължина рецесия, моделът предвижда: 20% срив на акциите в Съединените американски щати, 1,15 п.п. скок по лихвите на щатските облигации, 35% срив на цените на енергията и 29% на металите, 48% срив при акциите в развиващите се пазари и 14,4 процента срив на валутите им.

Анализаторите посочват, че що се отнася до американските акции, спадът не е чак толкова сериозен, ако си припомним 54-те процента, които S&P500 изгуби при финансовата криза от 2008 година.Марко Коланович от JPMorgan вече предвиди, че огромната промяна в начина, по който се случва търговията - все повече пасивни инвестиции и автоматизация - увеличава възможността за тежка криза на пазарите.

Доклад: Невиждани от 50 години протести и недостиг на ликвидност при следващата криза

Доклад: Невиждани от 50 години протести и недостиг на ликвидност при следващата криза

Как пасивното управление на инвестициите и автоматизираните търговски стратегии ще повлияят на следващия мечи пазар

Критично важна, но все още неизвестна част от пъзела, е колко дълго време ще продължи следващата рецесия, тъй като колкото по-дълга е тя, толкова по-лоши са нещата за пазарите.

Една червена лампа, предвещаваща следва криза, вече свети все по-силно. Корпоративният дълг в Съединените американски щати не е бил толкова висок никога в историята. В момента той е $6,3 трилиона, по данни на S&P Global.

Новите задължения се подхранват от факта, че лихвите са ниски и към момента такива са и цените на кредитите, но това скоро ще се промени.

Международният валутен фонд също отправи подобно предупреждение наскоро. В свой доклад МВФ посочва още, че световният дълг е $247 трилиона - 318 процента спрямо брутния вътрешен продукт и далеч над нивата от 2007 и 2008 година.

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Време е да спрем да генерираме растеж чрез натрупването на огромни задължения