Внезапни и дълбоки разпродажби на пазарите, подхранени от супербързи машини. Безпрецедентни действия на централните банки за подкрепа на цените на активите. Протести, невиждани в САЩ от половин век.

Така анализаторът от J.P. Morgan Chase Марко Коланович описва следващата финансова криза. Силите, които промениха изцяло пазарите през миналото десетилетие, а именно компютъризираната търговия и пасивното инвестиране, ще донесат тежки проблеми, когато сегашният бичи пазар приключи, смята той в своя мега-доклад от 168 страници, посветен на 10-годишнината от предходната финансова криза от 2008 г.

43-годишният Коланович стана популярен със своите обяснения и предвиждания как ще се представи новият фондов пазар, доминиран от алгоритми. Сегашният бичи пазар, най-дългият в историята, може да се характеризира с дълги период на спокойствие и кратки и бързи сривове. Скорошни примери могат да бъдат дадени със спада от почти 1 600 пункта през февруари само за ден и 1 100 през август 2015 г., припомня CNBC.

Коланович посочва, че тези кратки сривове са се случвали по време на икономическа експанзия в САЩ - и все още новият пазар не е тестван в условията на рецесия.

Следващата финансова криза вече започва да се оформя

Следващата финансова криза вече започва да се оформя

Откъде ще тръгне тя? Аржентина, Италия или отнякъде другате

Основните тенденции на пазара - пасивните инвестиции и автоматизираните търговски стратегии - увеличават разпродажбите в момент на паника. Той изчислява, че през последното десетилие около $2 трилиона са преминали от активно на пасивно управление. Тази тенденция премахва голяма част от инвеститорите, които могат да започнат да купуват при срив на цените.

"Най-общо казано в момента имаме огромна група инвеститори, които са автоматизирани", казва Коланович. "Те продават при определени сигнали, а не при промяна на фундаментите". Тоест, ако пазарът изтрие 2 процента, те започват да продават, например.

Той е озаглавил следващата криза "Голямата ликвидна криза".

Според доклада му, ако пазарите паднат с 40% или повече, Федералният резерв ще трябва да предприеме мерки, включително директно изкупуване на акции - ход, който японската централна банка вече предприе.

Кога ще дойде следващата криза не е ясно, но според него няма да е поне до второто полугодие на 2019 година. Коланович приключва доклада си с бележката, че "следващата криза най-вероятно ще донесе социални напрежения, подобни на тези, които видяхме преди 50 г. през 1968 г." Тогава бе пикът на войната във Виетнам и убийствата на Мартин Лутър Кинг и Робърт Кенеди.