2017 година се оказа не много по-различна по отношение на политическата несигурност в Европейския съюз в сравнение с предходните 12 месеца. От своя страна тя застрашава крехкото възстановяване на държавите членки след световната финансова криза.

Един сигнал обаче говори, че икономиката се справя доста добре и политическите сътресения не й се отразяват чак толкова. Това е доверието, което достигна исторически нива през последните месеци.

Еврозоната, подкрепяна от изкупуването на държавни облигации за 2 трилиона евро като част от стратегията на ЕЦБ, се радва на сериозен ръст на индустриалното и потребителското доверие, което е на най-високото си ниво от 2001 година насам.

В същото време обаче в Германия партията на канцлера Ангела Меркел се представи по-зле от очакването на последните избори, а популярността и подкрепата на Еманюел Макрон във Франция намалява. Това заплашва сигурността в сърцето на ЕС, пише Bloomberg.

Допълнително Италия очаква своя вот и в комбинация със ситуацията с Каталуния това може да упражни сериозен натиск върху третата и четвъртата по големина икономики в Еврозоната.

Междувременно анализаторите очакват от ЕЦБ да затегне монетарната си политика, а по думите на Карстен Никел от Teneo Intelligence тогава "целият политически риск ще излезе на преден план".

Каталуния

Въпреки че голяма част от хората в Каталуния гласуваха за независимост на референдума, Мадрид твърдо настоява за запазване на единството в Испания. Премиерът Мариано Рахой насрочи избори в Каталуния на 21 декември, но мнозина смятат, че вотът може да предизвика допълнителна несигурност около конституционното бъдеще на региона. Той от своя страна е от голямо значение на испанската икономика, като осигурява около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Ще се справи ли регионът сам по-добре?

Италия

Изборите в Италия ще се проведат в началото на 2018 година, като те се очакват с голям интерес от Брюксел, тъй като ще бъдат решаващи за развитието на икономиката и финансовата система в страната. Резултатите от тях могат да доведат до допълнителен натиск в тази посока заедно с нарастващия дълг и турбуленциите в банковата сфера, която се опитва да се освободи от "токсичните" си активи.

Германия

Пет седмици след вота в най-голямата европейска икономика четирите партии, които са част от коалицията, все още не са се договорили по ключови политики, включително и за бъдещето на Еврозоната, реформите, свързани с бежанците и т.н. Изходът от преговорите ще бъде решаващ и за позицията на Ангела Меркел в политиката на ЕС.

Германският бизнес очаква по-силен растеж на икономиката

Най-голямата икономика в Европа продължава да расте с пълна пара

Условията за бизнес са много добри, инвестициите допълнително стимулират растежа

Франция

Про-европейският кандидат Еманюел Макрон губи популярност и подкрепа във Франция месеци, след като беше избран. Това повдигна съмнения, че той ще успее да осъществи реформите, които обещаваше пред Брюксел и в Париж преди изборите.

Великобритания

Договарянето между Лондон и Брюксел във връзка с излизането на Великобритания от ЕС остават сред големите въпросителни за държавите членки. Разговорите между двете страни все още са в задънена улица. Липсата на споразумение до март 2019 година не само ще отреже достъпа на Острова до най-големия пазар, но и ще попречи на европейските компании да изнасят за една от водещите европейски икономики.

ЕК: Преговорите с Великобритания са в задънена улица

ЕК: Преговорите с Великобритания са в задънена улица

Няма яснота как Лондон ще изпълни задълженията си към ЕС

Полша, Чехия и Австрия

Анализаторите очакват популистките настроения в Полша и Чехия, както и даването на власт на крайнодясната Партия на свободата в Австрия, която е втората политическа сила там, да доведат до нови главоболия за лидерите на ЕС.