Американската икономика се връща към нормалното. Възстановяването по щати обаче остава неравномерно. Някои от по-големите щати трудно се връщат към предипандемичните нива, особено Ню Йорк.

Споед индекс на Moody's Analytics като цяло американската се е върнала почти изцяло към нормалните си нива - 93% според индекса. В дъното на списъка е Ню Йорк., пише CNN.

През 2019 г., преди COVID-19 да удари, Ню Йорк имаше третата по сила икономика сред всички щати. Преди него се нареждаха само Тексас и Калифорния. Брутният вътрешен продукт на щата е бил близо 1,8 трилиона долара, или колкото БВП на Италия. През 2019 г. Ню Йорк допринесе с повече от 8% за общия БВП на Америка.

БВП на щата се сви с 5,9% през миналата година, или повече от средния спад на БВП на САЩ. Ню Йорк има едно от най-високите нива на безработица в страната -7,8%. Безработицата в САЩ се движеше около 6,1% през април и падна до 5,8% през май.

Защо Ню Йорк се задъхва

Ню Йорк притъпя икономически срив епицентърът докато беше епицентър на огнището. Мерки в щата бяха много по-тежки в сравнение с други места в Америка.

Икономиката на Ню Йорк силно зависи от сектора на услуги. Офисите все още са празни, а това са новини за местния бизнес.

"За Ню Йорк са важни и бизнес пътуванията и туризмът, коитовсе още са в застой", смята икономистът на Moody's Analytics Мат Колайър. Не е ясно кога нещата ще се върнат към нормалното.

Като цяло се счита, че щатът е доста по-предпазлив от повечето при премахването на ограниченията, за да избегне нови огнища на вируса.