Икономиката на Швеция нарасна през първото тримесечие, на фона на много други страни, затъващи в дълбока рецесия. Това отваря дебат по въпроса как и кой най-добре да се справи с разпространението на Covid-19, пише Bloomberg.

Швеция е избрала по-леки мерки за блокиране, но нейният подход доведе до по-висока смъртност, в сравнение с много други страни. Нещо повече, наскоро правителството на Швеция призна, че през 2020 година икономиката вероятно ще претърпи най-лошия си спад след Втората световна война.

Данните за БВП, които показват 0,1% увеличение от четвъртото тримесечие, са "още един признак, че не толкова стриктните мерки за ограничаване, облекчиха първоначалния удар върху икономиката от пандемията", каза икономистът на Bloomberg Йохана Жансон. Но има и малък шанс "Швеция да избяга от рецесия през 2020 г., въпреки, че вероятно ще бъде по-малка откъдето и да било другаде", каза още тя.

В страната са регистрирани 2666 смъртни случая, свързани с Covid-19. Въпреки че вирусът в нито един момент не е "надвил" здравната система на страната, високата смъртност принуди шведските власти да защитят своя подход към пандемията.

Въпреки меките мерки Швеция не успя да спаси икономиката си. И рецесията ѝ ще бъде дълбока

Въпреки меките мерки Швеция не успя да спаси икономиката си. И рецесията ѝ ще бъде дълбока

Икономическото свиване може да бъде най-лошото от Втората световна война насам

Според данни на Johns Hopkins University, Швеция е имала 41 смъртни случая на 100 000 души, в сравнение с 31 в САЩ и 10 в съседна Дания.

Шведските магазини, училища, фитнеси и ресторанти са останали отворени през цялата криза. Вместо това правителството насърчава гражданите да спазват правилата за социално дистанциране.

Топ епидемиологът на страната, Андерс Тегнел, твърди, че шведският модел е предназначен да се справи с дългосрочната здравна криза. Строгите блокировки не са устойчиви при справяне с вируса, който може да е години наред тук, казва той.

На този фон, безпокойство в други държави от Европейския съюз се увеличи наред с отваряне границите. Кипър наскоро даде да се разбере, че не иска шведски жители да посещават острова. Северните съседи на Швеция също изразиха опасения.