Индийците са на мнение, че вместо да обвиняват развиващите се пазари за поскъпването на хранителните стоки и енергията, американците трябва да преосмислят собствената си енергийна политика. И да минат на диета.

Това е отговорът, който все повече политици, икономисти и учени в Индия дават на изказвания на официални представители в САЩ, че инфлацията на цените има за причина просперитета на Индия.

Дебатът стана много по-сериозен от размяна на политически „любезности", защото индийците искат в крайна сметка да се установи кой в действителност е виновният за поглъщането на световните ресурси, пише NY Times.

Така например Прадип Мета, генерален секретар на независимия изследователски център за международна търговия, икономика и околна среда CUTS International, твърди, че ако американците отслабнеха до теглото на индиец от средната класа, много бедни хора на юг от Схара щяха да имат храна. Той добавя, че парите харчени в САЩ за липосукция (изсмукване на мазнините причинени от прекомерна консумация) могат да спасят много жертви на глада.

Може някой да не се съгласи с аргументите на Мета, но те са само една от редицата демонстрации истинско възмущение насочено към САЩ заради скорошни забележки на президента Буш. На 2 май след конференция в Мисури, Буш е казал за средната класа на Индия: "Когато започнеш да получаваш богатство, започваш да искаш и по-добра храна, търсенето е високо и това причинява покачването на цените".

Този бисер, останал незабелязан на запад, се коментира много в развиващия се свят. Малко по-късно държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс също направи изявление в тази насока, което подкладе допълнително огъня.

В отговор на американския президент, високопоставен служител в министерството на търговията на Индия е казал за местната преса: "Джордж Буш никога не е бил известен със знанията си по икономика" и забележките му показват колко объркан (comprehensively wrong) е той всъщност. В друг индийски вестник пише, че невежеството на президента на САЩ по повечето въпроси е широко известно и открито се признава от неговите сънародници. На Буш не трябва да се позволява да отклонява глобалното влияние от истината и да прехвърля вината на Индия.

Не от вчера развиващите се страни, особено Китай и Индия, са обвинявани за глобални проблеми, включително поскъпването на търговските стоки и повишаването на емисиите на парниковите газове. Те консумират повече стоки и горива, отколкото някога преди. Но индийците, от сътрудниците на премиера до обикновения жител, настояват, че на глава от населението Индия ползва далеч по-малко търговски стоки и замърсява много по-малко от страните на Запад, особено от Съединените Щати.

Индийските политици и учени обясняват поскъпването на храните 1) с консумацията в САЩ; 2) западът променя предназначението на обработваемата земя към производство на етанол и други биогорива; 3) субсидиите за селското стопанство и търговските бариери от Европейския съюз и Вашингтон, и накрая 4) с обезценяването на долара.

Журналистът на NYT признава основателността на възмущението на Индия спрямо западното лицемерие. В САЩ се изгарят - или изхвърлят - 3,770 калории на човек на ден, докато в Индия числото е 2,440. Американците са най-големи консуматори на глава от всички големи икономики на телешко месо - най-интензивният в енергийно отношение източник на храна (данни от ООН и Селскостопанското министерство на САЩ). САЩ и Канада водят в света по потребление на петрол на човек, според министерството на енергетиката.

По отношение на търговията, субсидиите за западните фермери пречат на селскостопанското производство в плодородните зони на Африка, казал е търговският министър на Индия Камал Нат. Индийският министър е изтъкнал, че американците изхвърлят повече храни, отколкото хората в другите части на света.

САЩ са отговорни многократно повече за световната хранителна криза, е мнението на Рамеш Чанд, икономист в Индийския съвет за селскостопански изследвания, съветник на правителството по фермерската политика.

Администрацията на Буш е потърсила примирие. Дейвид Мълфорд миналата седмица е казал, че Буш е „голям приятел и почитател на Индия". „Време е за засилена кооперация сред нациите за решаване на този проблем и враждебните политически коментари не са продуктивни". Говорител на Белия дом е допълнил: „Мислим, че е добре страните да се развиват и повече и повече хора да имат по-висок стандарт на живот".

Според някои икономисти, да се обвинява икономическия ръст в Индия е не само нечестно, но и безсмислено. Цените на храните не са се повишавали през цялото време, докато развиващите се икономики са изживявали икономически растеж, посочва бивш икономист в Световната банка. До 2006 г. цените са били статични, а през 2007 и 2008 имаше внезапен скок. А икономическият растеж в Индия трае вече десетилетие.

"Не знам кой е съветвал президента" за последните му коментари, но този човек е бил „второкласен" (subprime).

Цитираният в началото Мета по-късно е признал, че забележката му за липосукцията е била прекалено иронична, но „политически некоректните" нагласи като тези, създавани от президента Буш и г-жа Райс не трябва да се насърчават. Вместо да обвинява Индия, западът трябва да се нагоди към променящия се свят, изтъква Мета. Той твърди: "Ако развиващият се свят се развива, то търсенето ще се повишава и ще има нови политически парадигми".