В индонезийския град Йогякарта местните власти наскоро са конфискували играчки със съветски знамена и мотиви на чук и сърп, тъй като се опасявали, че могат да разпространят комунизма.

„Притеснени сме, че с течение на времето символите могат да станат атрактивни за децата ни. Ако това се случи, тогава идеалите могат да навлязат в умовете им", заяви подполковник Кавалери Тумади за вестник Jakarta Globe, цитиран от Quаrtz.

Полицията не предоставила никаква информация за това какви точно играчки е иззела.
Повечето от продавачите не били наясно какво означават символите на стоките, които предлагат, и едва ли са се опитвали да втълпят на местните деца комунистическия начин на мислене. Обърканите продавачи на играчки в Йогякарта били предупредени да бъдат по-бдителни, когато поръчват стоки в бъдеще.

Историята може да помогне в обясняването на чувствителността към комунизма, който не е точно заплаха за най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Тази година се отбелязва 50-ата „годишнина" от събитие, което индонезийското правителство би предпочело да забрави: ръководеното от военните клане на предполагаеми комунисти през 1965-1966 г., при което са убити стотици хиляди души в страната.

Индонезия е най-многолюдната нация с преобладаващо мюсюлманско население в света и в нея комунизмът е забранен от клането, което било предизвикано от опит за преврат, приписван на комунистическата партия.

Неотдавна индонезийският президент Джоко Видодо отрече слуховете, че правителството се подготвя да се извини на жертвите на клането и техните семейства.