Инфлацията в Испания се ускори и достигна 30-годишен връх през декември. Причината е все по-високата цена на електроенергията, а от там и повишаването на разходите на домакинствата в четвъртата по големина икономика в еврозоната.

Потребителските цени нараснаха с 6,7% на годишна база. Ръстът изпревари и прогнозите на икономистите. Смяташе се инфлацията ще е 5,7%, пише Bloomberg.

Енергията и хранителните продукти са основните двигатели на инфлацията, според испанската статистическа агенция.

Инфлацията ще влияе на жилищния пазар у нас през първите месеци на 2022 г.

Инфлацията ще влияе на жилищния пазар у нас през първите месеци на 2022 г.

Очакваното обезценяване на парите ще мотивира все повече купувачи да вложат средствата си в имот

През ноември потребителските цени отбелязват ръст от 5,6%, по данни от националната статистика, или най-високото ниво от септември 1992 г.

Тогава управителят на Bank of Spain Пабло Ернандес де Кос предупреди, че не добре да се мисли в посока на преждевременно оттегляне на паричните стимули.

Инфлацията не спира да расте в цяла Европа. Потребителските цени в Обединеното кралство са скочили с 5,1% на годишна база през ноември, според данни на Националната статистическа служба (ONS) на страната. По този начин темпът на растеж на инфлацията през миналия месец се превърна в рекорден от септември 2011 г. насам.

Инфлацията в Швеция удари почти 30-годишен връх

Инфлацията в Швеция удари почти 30-годишен връх

Заради по-високата цена на енергоносителите

Инфлацията в Швеция достигна 28 ръст, отново през ноември. Цените са се покачили с 3,6%, най-вече заради по-високата цена на енергоносителите. Това обявяват от статистическо бюро на страната. За сравнение, месец по-рано инфлацията е 3,1%. Инфлацията е е следствие основно от поскъпването на електроенергията и горивата.

Най-тежко обаче продължава да е положението в Турция.

Минималната заплата в Турция ще бъде увеличена с 50 процента от 2022 г. — отчаян опит на властите в южната ни съседка да компенсират ширещата се инфлация, причинена от неортодоксалните икономически виждания на президента Ердоган.

Месечната минимална заплата ще бъде 4 250 лири (470 лева) от 2 826 лири тази година. В началото на 2021 г. тази сума се равняваше на над 650 лева, но днес е около 310 лева.

Над 40 процента от турците получават минималната заплата, според официални данни.

Турция рязко вдига минималната заплата заради инфлацията

Турция рязко вдига минималната заплата заради инфлацията

Около 40 процента от турците получават минимална заплата