Потребителски цени в САЩ са се повишили през юли по-слабо от очакваното. Това е пореден сигнал, че инфлацията в страната е малко вероятно да достигне в близко време целевото ниво на Федералния резерв от 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI, който изключва храни и енергия) се покачва с 0,1% спрямо юни, показват данни на Департамента на труда на САЩ. Очакванията на финансовите пазари бяха за негово нарастване с 0,2 на сто, като това представлява пети пореден месец на доста слаба инфлация, отбелязва Reuters..

Цените на хранителните стоки нараснаха с 0,2%, енергийните цени се понижиха с 0,1%, докато цените на новите автомобили се свиха с цели 0,5%, отбелязвайки най-солиден спад от август 2009 година.

Годишната инфлация в САЩ съвсем леко се ускорява до 1,7% от 1,6% месец по-рано, но под осреднената прогноза за повишение с 1,8 на сто.

Основният CPI индекс се следи от Федералния резерв като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап той все още остава под важното целево равнище от 2 процента.

Отделен доклад на Департамента по труда показва, че осреднените инфлационно-коригирани седмични доходи на заетите в американския частен сектор са се повишили през юли с 0,2% спрямо юни, нараствайки на годишна база с 1,1 на сто (1,2% ръст предишния месец).

По-слабите от прогнозите данни за инфлацията в САЩ намаляват допълнително очакванията за още едно повишение на основната лихва на Фед до края на годината.

За това не е изненада, че след доклада на Департамента по труда доларът се оказа под натиск от продажби спрямо останалите основни валути. Еврото поскъпна с 0,4% до нов връх за настоящата седмица от 1,1835 долара.