Иран поиска от САЩ да бъдат премахнати санкциите върху авиоиндустрията й. Това ще позволи на Техеран да купи нови граждански самолети с цел да развие сектора и да привлече чуждестранни инвеститори, съобщава Reuters.

Преди време държавата обяви, че през тази година планира да купи над 200 летателни машини на стойност от 50 милиарда долара от лидерите Airbus и Boeing. Иран потвърди това, след като се договори с водещите икономики в света ограниченията срещу страната да бъдат премахнати.

Въпреки това все още властите в Щатите не са отменили санкциите, засягащи авиобизнеса. Тяхното одобрение е необходимо, тъй като много от частите за съвременните самолети се произвеждат в САЩ, включително и такива за европейската Airbus.

По думите на министъра на развитието на градската среда Абас Акунди Техеран продължава да преговаря и с всички големи производители на пазари.

“Ние водим разговори с всички големи имена. Има много препятствия, но съм сигурен, че те ще бъдат преодолени, тъй като спазваме всички международни правила и разпоредби”, заяви той.