От Асоциацията на хлебопроизводителите у нас настояват за въвеждане на държавен стандарт за производството на хляб.
Това се прави, тъй като в момента на пазара се предлагат десетки видове хляб и клиентът трудно се ориентира, посочват от там.
Ако бъде направен стандарт за масовия хляб, той трябва да бъде в трите вида масов хляб - типов, или „Софийски", както беше известен преди време, хляб Добруджа и хляб - бял „Стара Загора", обясни Тошко Няголов - регионален представител на асоциацията на хлебопроизводителите в Добричко.
Той допълни, че стандартът трябва да третира тези три вида масов хляб, а всички останали ще бъдат производни на хляб или хлебни изделия, но не и хляб.
Така е в редица държави на Запад - там, където има закони са направени така нещата, изтъкна Няголов, цитиран от БиТиВи.
Държавен стандарт трябва да има и според клиентите. Ако той бъде въведен, то и цените на трите вида хляб ще се уеднаквят, смятат хлебарите. Тогава и клиентът няма да си задава въпроса защо на пазара има бял хляб по 45 стотинки, но и по 90 стотинки.