Движение "5 звезди" на Луиджи Ди Майо изненадващо спечели изборите в Италия през март 2018 година, след като обеща да въведе така наречения безусловен граждански доход за бедната част от населението. Той обеща и повече работни места в страната, която е с трайно висока безработица.

Рим представи програма, насочена към хората с годишен доход под 9300 евро, която възлиза на общо 7 милиарда евро (7,7 милиарда долара). Тя ще се осъществява с помощта на 3 000 служители, които действат като консултанти и социални работници, наричани посредници. Те са наети, обучени и разпределени в недостатъчната към момента мрежа на Италия от 550 публични центъра за работа. Тези центрове имат задачата да предоставят редица услуги за безработните - от подготовка на автобиография до връзка с потенциални работодатели.

"Днес започва революция на трудовия пазар в Италия и ние поставяме една основна връзка в системата - посредникът", каза лидерът на движението Ди Майо през юли.

В Италия малко над 5 милиона италианци - около 8% от населението - живеят в бедност, показват данни на местният национален статистически институт. През 2006 година, преди икономиката да изпадне два поредни пъти в рецесия, броят на тези хора е бил 3 пъти по-малък, пише Bloomberg.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната. Същевременно коефициентът на безработица там за месец август беше 9,5%. За сравнение, в Германия този процент е 3,1%, а във Франция - 8,5%.

Като допълнение към неблагоприятните перспективи, дългосрочната безработица в Италия (гражданите, които са безработни от 12 месеца или повече) е сред най-високите в Европа.

Коалиционният партньор на "5 звезди" - антимигрантската "Северна лига", беше противник на социалната политика на движението. След като популистката управляваща коалиция се срина през август, партията на Ди Майо остана на власт, намирайки нови партньори в лицето на Демократическата партия.

Един от ключовите ходове на Ди Майо беше наемането на Доменико Париси, 53-годишен италиански учен, който преподава социология в Държавния университет в Мисисипи, САЩ. Той беше назначен да оглави Националната агенция по труда в Италия (Anpal), която ръководи центровете за работа и програмата за посредници. По думите на Париси политиката всъщност има за цел да свърже безработните хора с пазара на труда.

Самият той стартира в Мисисипи изследователски център, фокусиран върху работната сила. Той разработва и мобилното приложение за търсене на работа Mississippi Works. Препоръките му срещу безработицата са да се използват инструменти като изкуствения интелект и изчисленията на суперкомпютри.

Неговата задача обаче няма да е лесна, тъй като експертите по труда в европейската държава поставят под съмнение успеха на проекта за мрежата от посредници. Те не са сигурни дали той може да окаже очакваното въздействие, предвид предизвикателствата на подхода за комбиниране на помощи за социално подпомагане и политиката за набиране на работна ръка.

Клаудио Луцифора, професор по икономика в Католическия университет в Милано, изчислява, че две трети от тези, получаващи гражданския доход, може да не са квалифицирани да работят, а просто имат нужда от повече социални услуги. Според него програмата на Ди Вайо е добра само на хартия, но ще бъде много трудно да се приложи на практика и да даде резултати.

Някои европейски страни като Германия се справиха добре с подобни програми, защото разполагат с подходящи правителствени агенции, оборудвани и финансирани за предоставяне на редица услуги, тълкува Маурицио Дел Конте - професор по трудово право. За да се изгради такава система в Италия, трябва да има повече време и ресурси, както и самата програма да бъде с по-дългосрочен изглед, казва той.