Цените на петрола спадат в петък след скок в навечерието на решението на ОПЕК + за увеличаване на производството от май. То бе възприето от пазара като сигнал за нарастващ оптимизъм относно перспективите за глобално икономическо възстановяване.

Страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК + се споразумяха да увеличат производството на петрол през май с 350 хиляди барела на ден, със същото количество през юни и с още 440 хиляди барела на ден през юли. Като цяло за май - юли групата OPEC + планира да достигне нивата на производство, които бяха предвидени през януари, а Саудитска Арабия ще върне на пазара 1 милион барела дневно от своя петрол, чийто добив бе допълнително доброволно ограничен.

Въпреки факта, че страните от ОПЕК + проправиха пътя за увеличаване на производството на петрол в продължение на следващите три месеца, те запазиха възможността за "спасителна линия" под формата на възможност за потенциален спад в добива.

Цената на юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 8,30 ч. българско време в петък възлиза на 64,65 долара за барел, което е с 0,21 долара под нивото в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $2,12 (3,4%) - до $ 64,86 за барел.

Майските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент се търгуват по 61,24 долара за барел, което е с 0,21 долара под цената при закриване на търговията в четвъртък. Вчера стойността на тези контаркти нарасна с $2,29 (3,9%) до $ 61,45 за барел.

Фил Флин, анализатор в Price Futures Group, отбеляза, че е очаквал увеличение на производството от страните от ОПЕК +, но не е смятал, че "те ще го обявят сега, след като техническият комитет на ОПЕК + понижи прогнозата за растежа на търсенето на петрол през 2021 г. "

"Страните производители на петрол признават, че светът ще се нуждае от повече петрол, когато американската икономика се отвори, но планираното увеличение на производството е толкова незначително, че ако търсенето се възстанови напълно, пазарът ще се сблъска с недостиг на суровини", - цитира Флин MarketWatch.