Износът на Германия се срина с повече от очакваното през март, показват официалните данни, а причината е изходящата търговия с Русия. Износът е спаднал с 3,3% спрямо предходния месец до 120,6 милиарда евро, съобщи Федералната статистическа служба.

Продажбите за Русия спаднаха с 62,3% през март в сравнение с февруари до 0,9 милиарда евро, заради санкциите, наложени заради войната в Украйна, се казва в изявление. Редица компании прекратиха дейността си и спряха износа за Русия.

След инвазията Русия падна до 26-о място сред експортните партньори на Германия, след като беше на 15-то място само преди месец.

Междувременно износът за Китай, който е сред най-важните търговски партньори на Германия, претърпя значителен спад от 4,3%.

Локдауните в Китай и влошаването на доставките, причинени от войната в Украйна, "ще оставят значителни следи върху германската индустрия", коментират експерти.

Като цяло износът за страни извън Европейския съюз е намалял с 5,1%, докато вътре в блока цифрата е спаднала с 1,7%.

В същото време вносът в Германия нараства с 3,4% спрямо предходния месец до стойност от 117,4 млрд. евро.

На годишна база ръстът на износа се понижи до 8,1% от 14,5% през февруари. По същия начин вносът нарасна с 20,1%, след 25% през февруари.