Министърът на финансите на Съединените американски щати Дженет Йелън смята, че президентът Джо Байдън не трябва да се отказва от плана си за $4 трлн. разходи — дори и ако той предизвика по-дълготрайна инфлация и последващо повишение на лихвите.

"Ако в крайна сметка се окажем в среда с малко по-високи лихви, това ще е добре от гледна точка на обществото и на Федералния резерв", заяви в интервю за Bloomberg тя.

През последните месеци разговорите относно потенциална инфлация станаха все по-разгорещени. От една страна са хора като Йелън и председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които смятат, че повишението на цените се дължи на временни аномалии, създадени от пандемията — като проблеми във веригата за доставки, ръст на разходите на домакинствата и ниската основа от миналата година. От другата страна са критиците, които казват, че излятите от правителството трилиони подхранват дълготрайно повишение на цените.

Пакетите на Байдън ще добавят около $400 млрд. нови разходи годишно, заяви Йелън. И посочи, че това не е достатъчно, за да предизвика висока инфлация, която ще намалее през следващата година.

"Борим се с инфлация, която е твърде ниска, и с лихви, които са твърде ниски, вече цяло десетилетие", заяви още Йелън. И добави, че "искаме да се върнем" в нормална среда. "Няма да се откажа от следващите пакети. Те не са стимули, а инвестиции, които ще отговорят на отдавнашни нужди на нашата икономика".

През 12-те месеца до края на април потребителските цени в САЩ се покачиха с 4,2%. Данните за май ще бъдат публикувани в четвъртък. Междувременно статистиката сочи, че през петия месец новите работни места и заплатите в страната растат, а безработицата намалява до 5,8%.