"Газпром" и китайската компания CNPC ще извършват разплащанията за доставки по газопровода "Силата на Сибир" в рубли и юани, съобщава руската компания, цитирана от Интерфакс.

От края на март за руския природен газ в рубли плащат "неприятелските" страни, а Турция - за част от доставките.

Вчера в рамките на Източния икономически форум - 2022 г., се проведе работна среща чрез видеоконферентна връзка между председателя на борда на директорите на "Газпром" Алексей Милер и председателя на борда на директорите на CNPC Дай Хулианг.

"По време на срещата бяха подписани допълнителни споразумения към дългосрочния Договор за покупко-продажба на газ по Източния маршрут. По-специално, беше направен преход към извършване на плащания за доставките на руски газ за Китай в националните валути на двете страни - рубли и юани", съобщават от "Газпром".

"Новият механизъм за плащане представлява взаимноизгодно, навременно, надеждно и практично решение. Смятам, че той ще опрости разплащанията и ще стане отличен пример за други компании. Освен това, ще даде допълнителен тласък за развитието на нашите икономики", коментира Милер допълнителните споразумения.

Доставките на руски газ за Китай от находището Чаяндинское в Якутия по "Силата на Сибир" започнаха в края на 2019 г., като постепенно нарастват. През 2021 г. "Газпром" достави на Китай над 10 милиарда кубически метра газ по този тръбопровод, което е малко над договорните обеми. Стремежът е, след 5 години от пускането на газопровода, годишните доставки да достигнат 38 млрд. куб. метра (за сравнение, България потребява годишно около 3 млрд. куб. м газ).

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха