Обемът на доставките на китайски автомобили и резервни части за Русия към момента достига 17-18% от общите доставки на стоки от Китай. Този вид стоки вече станаха основен "двигател" на растежа на вноса от Китай за Русия, съобщи "Комерсант".

Освен различни марки автомобили и резервни части, начело в списъка на бързо нарстващите вносни китайски стоки се включват и: оборудване и машини, които представляват 16-18% от вноса, потребителски стоки (които представляват 20%), както и електроника.

Изданието уточнява, че обемът на вноса на контейнери от Китай за Русия е надхвърлил 13 милиона тона тази година, по думите на ръководителя на информационно-аналитичния център на компанията "Модул", Марина Овсяникова.

Отбелязва се, че на фона на санкционния натиск спрямо Русия, китайските стоки стремително заместват западните. По думите на заместник генералния директор по развитието на групата компании "Бизнес линии", Дмитрий Хрушчалев, повече от 90% от заменените западни стоки с китайски, представляват оборудване за промишлени предприятия, както и компютърни компоненти и авточасти.

Русия си върна първенството на най-голям доставчик на петрол за Индия и Китай

Русия си върна първенството на най-голям доставчик на петрол за двете страни в света с най-многобройно население

Тя изпревари Саудитска Арабия