Организационният комитет на Зимните олимпийски игри в Пекин обяви, че билети за започващото на 4 февруари 2022 г. събитие няма да се продават на широката публика, а ще бъдат раздадени на "целеви" групи от хора. Като причина за това властите посочват пандемията и многото нови случай на заразени с новия щам на Covid-19 - Омикрон.

Вместо да продават билети, организаторите на Зивната олимпиада ще въведат "адаптирана програма", която "ще покани групи от зрители все пак да присъстват на място по време на игрите", съобщават местните медии.

САЩ обмисля да обяви бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ обмисля да обяви бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

Американските спортисти все още ще имат право да се състезават

Какво ще загуби и какво ще спечели Китай?

Олимпийските игри, които ще се проведат в китайската столица и съседната провинция Хъбей, ще се проведат в "затворен цикъл", който ще държи спортистите и другия персонал на игрите отделени от широката китайска общественост. Повечето участници ще пристигнат за грандиозното спортно събитие със специални чартърни самолети.

Един от основните въпроси, свързани с предстоящата олимпиада е колко пари ще загуби Китай от нея. Първо, стана ясно, че САЩ, Австралия, Канада, Япония, Великобритания, Нидерландия и още държави ще бойкотират дипломатически събитието, заради несъгласие с част от политиките на Пекин, свързани с нарушаване на човешките права. Като добавим и че няма да се продават скъпи билети за масова публика, положението не изглежда никак розово.

Загубите на Япония след провеждането на Олимпиадата в Токио миналата година например бяха над $1 милиард.

Липсата на публика на Олимпийските игри може да струва на японската икономика $1,3 милиарда

Липсата на публика на Олимпийските игри може да струва на японската икономика $1,3 милиарда

По оценки на икономисти

Като цяло Пекин не очаква огромни приходи от провеждането на самите олимпийски игри, които струват на държавата около $3,9 милиарда. Ясно е, че ще загуби и имидж, заради дипломатическите скандали. Какво обаче ще спечели?

По-дългосрочно погледнато, Китай вярва, че ще спечели много от Олимпиадата, която ще стимулира нейната икономика. Пекин твърди, че въпреки всички трудности, до 2025-а година чрез привличане на инвестиции и отваряне на нови работни места ще превърне спорта на страната в индустрия от $773 милиарда. Това е увеличение със 70% спрямо нивата от преди пандемията.

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Вече се провеждат редица пилотни проекти