Кризата в енергетиката постепенно обхваща цяла Европа. И все по-голяма част от света. Цените на газа и на петрола не спират да чупят рекорди: газ - 1000 долара, нефт - 80 щатски долара. Кой обаче е големият печеливш? РИА Новости пише, че нуждата от повече природни ресурси, както и нарастващите цени на газа и на нефта обещават безпрецедентни приходи в руския бюджет. Допълнителните средства пък ще позволят изпълнението на редица социални задължения и ключови проекти на Русия.

За първи път в историята цената на газа в Европа надхвърли $1000 за хил. куб. м

За първи път в историята цената на газа в Европа надхвърли $1000 за хил. куб. м

Европа е принудена да се конкурира за втечнен природен газ с премиум пазарите в Азия

Газ

Експлозивният растеж на цената на газа започна през август тази година, когато руският монополист "Газпром" рязко намали доставките на синьо гориво по газопровода Ямал-Европа. След инцидент край Нов Уренгой, скоростта на изпомпване спадна с три пъти и половина.

Подземните съоръжения за съхранение на газ в ЕС буквално бяха изпразнени - след една дълга и студена зима и едно необичайно горещо лято. Сега съоръженията за съхранение на газ са пълни на около 72%, според Европейската асоциация за газова инфраструктура. Това е десетгодишен минимум.

Най-лошо е положението в Австрия, където капацитетът е само 50%. В Холандия и Португалия ситуацията е сходна. А при най-големия потребител на руско гориво в Европа - Германия, запълнените съоръжения са 64 на сто.

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"

Зелената енергия, на която Западът разчита, също разочарова. Слаб вятър в Северно море е намалил производството с 20%, а цените са скочили. Освен това стартирането на някои европейски държави да отложат стартирането на "Северен поток 2" само засилва проблемите. Поне така смята Русия.

Според изпълнителния директор на "Газпром" - Алексей Милър, доставките през новия газопровод няма да започнат на 1 октомври, каквото беше желанието на Руската федерация. Техническите тестове и сертифицирането ще отнемат поне още няколко месеца. И то ако не възникнат допълнителни трудности.

Междувременно спекулантите на пазара умишлено разпалват истерията, свързана с недостига на газ и то точно преди началото на отоплителния сезон в Европа.

"Това ще продължи поне до януари. Тоест, цените ще останат на високи нива", заяви  Александър Розман, който е старши анализатор във Forex Optimum.

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Поредният шок за световните вериги за доставки е на лице

Не е само Европа обаче. Китай също се нуждае от руски газ. В опит да пречисти въздуха, Пекин намали производството на въглища. Само че стигна до прекъсвания на работата във фабриките и липсата на достатъчно електричество. Енергийната криза се разгръща все повече в страната. Според оценките на Goldman Sachs кризата вече е засегнала 44% от промишленото производство на Китай.

Освен това, поради увеличеното търсене на втечнен природен газ в Азия, основният доставчик - САЩ, може да намали доставките. Америка се опитва да ограничи износа, страхувайки се от повишаването на цените за американския пазар.

Очевидно към момента възобновяемите източници на енергия не помогнат.

"Ще имаме нужда от много газ. Следователно цените могат да се стабилизират само чрез дългосрочни договори", коментира Хаджимурад Белхароев, който е доцент по международна икономическа сигурност в Института по световна икономика и бизнес.

Цената на петрола е над $79 за барел, за първи път от 2018-а

Цената на петрола е над $79 за барел, за първи път от 2018-а

Пазарът расте пета поредна сесия, за 12 месеца котировките са скочили над 80%

Петрол

В понеделник, 26 септември 2021 г. фючърсите на петрола Brent за месец ноември се повишиха до 79 щатски долара за барел. На следващия ден цената надхвърли $80. Това се случи за първи път от октомври 2018-а година. Цената на северноамериканския петрол WTI също расте. А страните от ОПЕК + не бързат да увеличават производството. А акциите се свиват.

В САЩ показателят е близо до тригодишно дъно.

"Дефицитът няма да бъде елиминиран през следващите месеци, тъй като неговият мащаб надвишава желанието и способността на ОПЕК + да увеличава обемите", посочват анализатори от Goldman Sachs.

Според анализатора от банката - Джеф Къри, 90 щатски долара за барел са много реална перспектива. Особено ако зимата е по-студена от обикновено. Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов обаче не е доволен от това.

"Защото това може да стимулира инвестициите в неефективни проекти с ниска печалба и след това отново да доведе до това, през което вече сме преминали - срива на пазара", казва той. И прогнозира сериозни колебания в цените на суровините.

Досега котировките се движат само в една посока - нагоре. Въпреки многото критики, за 6 мекеца "Газпром" вече изпрати с 28,52% повече гориво в Европа, отколкото за същия период на 2020-а година. Компанията увеличи приходите си с един и половина пъти до 4,3 трилиона рубли. Нетната печалба е нараснала до 995 милиарда рубли.

Президентът на "Лукойл" обяви колко реално трябва да струва петролът

Президентът на "Лукойл" обяви колко реално трябва да струва петролът

Той предполага, че високите цени на суровината могат да засегнат световния пазар

Този бърз растеж позволи на руския бюджет да събере 530 милиарда рубли от приходите от газ (мито за износ) за 8 месеца срещу 439 милиарда за цялата минала година

Според руското законодателство, излишъкът от приходи от петрол и газ отива във Фонда за национално благосъстояние. Към началото на септември той разполага със 190 милиарда щатски долара, което е с 51% повече спрямо месец януари. Очаква се Русия да получи допълнителни над 1 трилион рубли.