Цената на петрола от над 100 долара за барел е нереално висока и това може да удари сериозно световния енергиен пазар. Това заяви президентът на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов в интервю пред местното издание "Комерсант". 

Според него подобни ценови показатели най-вероятно ще стимулират инвестиции "в проекти с ниска печалба, които са неефективни". Вследствие на това сценарият е ясен - "срив на пазара".

ЛУКОЙЛ разшири бизнеса си в Мексико със сделка за над $435 милиона

ЛУКОЙЛ разшири бизнеса си в Мексико със сделка за над $435 милиона

Компанията участва в няколко такива проекти в шелфа на Мексиканския залив заедно италианската Eni

Каква тогава трябва да е цената на петрола?

Според президента на "Лукойл" цената на петрола, която да е удобна за потребителите и която няма да доведе до сериозна криза, е в размер на 65-75 щатски долара за барел. За сравнение, в момента цената на фючърсите на Brent е почти $73 за барел като всички световни експерти прогнозират увеличение и дори риск от преминаване на 100 долара. Котировките на суровината се подкрепят и от спада на щатския долар.

Междувременно саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco обяви, че през октомври ще намали цените на всички сортове петрол за купувачите от Азия и Средиземноморието.

Цените на петрола отново се покачват

Цените на петрола отново се покачват

Ситуацията в Мексиканския залив остава във фокуса на вниманието на търговците

Цената на основния клас, доставян в Азия - Arab Light - ще намалее с 1,3 долара за барел, в резултат на което ще струва 1,7 долара за барел повече от кошница с нефт от Оман и Дубай. Цената на останалите марки ще бъде намалена с 1-1,3 долара за барел. Експертите, интервюирани от Bloomberg, прогнозираха средно спад в цената на Arab Light за Азия с 0,6 щатски долара за барел.

През август цената на суровината на световните пазари почти не спираше да се движи нагоре. В същото време търговските запаси в САЩ намаляват

Припомняме, че през юли тази година страните от ОПЕК + се споразумяха да увеличат предлагането на петрол от август, за да намалят цените. Докато световната икономика се възстановява от пандемията на коронавируса, цената на суровината вече се е покачила с рекордните 50%.

Петролният пазар в очакване: Ще вдигне или намали ОПЕК+ добива?

Петролният пазар в очакване: Ще вдигне или намали ОПЕК+ добива?

Сутринта Brent се търгува по $72,09, а WTI - по $68,98 за барел

Картелът ОПЕК и Русия постигнаха историческото споразумение за контрол на производството от май 2022-а година, след като Саудитска Арабия се съгласи с искането от страна на Обединените арабски емирства за значително увеличение на собтвената им квота.

Според скорошната прогноза на шефа на Министерството на природните ресурси на Русия - Александър Козлов, ако сегашният темп на производство на суровини се запази, петролът в Русия ще бъде достатъчен за още максимум 59 години, а природният газ за 103 години.

Членът на федералното правителство сравни ситуацията с "общата температура в болницата", като посочи, че в страната има находища, които вече се освобождават от експлоатация, а има и такива, които все още не са получили пълно натоварване.

Според него обемът на осигуреност на доставките на енергийни ресурси може да се промени, ако се направят финансови инвестиции в геоложки проучвания.

Големите планове на Русия да добива на петрол в Арктика, докато всички се отричат от него

Големите планове на Русия да добива на петрол в Арктика, докато всички се отричат от него

Тази стратегия на страната вероятно ще ѝ се отплати добре в следващите години или дори десетилетия, се казва в анализ