Китай иска гражданите да живеят и да работят по-дълго — част от плана на държавата с най-голямо население в света да се справи с проблема с ниската раждаемост и все по-големия брой пенсионери, пише The Wall Street Journal.

През следващите пет години китайското правителство планира да предприеме мерки, които да увеличат продължителността на живота средно с една година, да повиши минималната възраст за пенсиониране, както и да облекчи финансово младите родители, според плана за следващата петилетка, публикуван в петък. Очаква се законодателният орган да го одобри скоро.

Лидерите на Поднебесната империя отдавна изразяват притеснението си относно демографската траектория на страната, в която живеят 1,4 млрд. души. Бързото увеличаване на китайците в пенсионна възраст заплашва да забави растежа и да увеличи натиска върху финансите на страната.

Демографи и икономисти изчисляват, че раждаемостта в Китай е намаляла с двуцифрен процент през 2020 г. Броят на новородените не е бил толкова малък от 1961 г., година на масов глад.

Според плана, Пекин иска да повиши средната продължителност на живота над 78 г. до 2025 г., от 77,3 години сега. Основна пенсия ще трябва да получават и 95% от пенсионираните, при 91% сега.

Другите цели засега са описани с по-малко детайли. Пенсионната възраст, която е сред най-ниските в света — 60 г. за мъжете и 55 г. за жените — ще бъде увеличена постепенно, пише още в плана, но все още не е ясно с колко. Възрастта не е променяна от 50-те години на миналия век.

Планът обещава и усилия да запазване на "подходящи нива на раждаемост" чрез по-достъпни дневни грижи за децата. Но мълчи дали Пекин обмисля да премахне ограничението от две деца на семейство.

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Поднебесната империя може и да не успее да изпревари САЩ никога, казва един анализатор