Една оптимистична новина за търговията със суров петрол през 2023 г. е, че Китай започва покупките на суровината, на фона на отказа от политиките за т.нар. нулев ковид.

Unipec, който е най-големият търговец на петрол в Китай и търговското звено на държавната рафинерия Sinopec, и PetroChina, който е най-големият производител и дистрибутор на петрол и газ в Китай, са наели десет супертанкера през март за доставки на суров петрол от САЩ към Азия, според Bloomberg.

Всеки кораб може да транспортира количество от 20 милиона барела суров петрол. Според източниците на Bloomberg товаренето на танкерите се очаква да стане през терминалите крайбрежието на Залива на Америка (крайбрежната ивица по протежение на Южните щати, с излаз на Мексиканския залив).

Малкото испанско пристанище, което се превърна в новия център за руски петрол

Малкото испанско пристанище, което се превърна в новия център за руски петрол

След като ЕС намали търсенето на руски суров петрол, доставян по тръбопроводи, търговията по море се увеличи

Първата индикация, че Китай започва купуване на огромни количества петрол, дойде миналия месец. Unipec иска да закупи най-малко 18 товара суров петрол от Абу Даби през март, пише Zerohedge.

Търсенето на петрол в Китай се възстановява след отварянето на икономиката. Според компанията Kpler 14 много големи превозвачи на суров петрол се готвят да товарят от американското крайбрежие за доставки до Китай през март. Това е удвояване на обема от последните години.

Петролният гигант на Саудитска Арабия Aramco очаква отварянето в Китай и увеличаването на търсенето на реактивно гориво да доведе до възстановяване на глобалното търсене на петрол тази година, коментира Амин Насър, главен изпълнителен директор на най-голямата петролна компания в света.

Китай не се ограничава само до покупки от САЩ и Абу Даби. Според OilPrice PetroChina и Sinopec са се върнали на пазара за руски Urals и се възползват от големите отстъпки.

"От Китай ще дойде почти половината от глобалния растеж на търсенето", според Международната агенция по енергетика.