Китай обяви, че изключенията за налагане на мита ще обхванат допълнителни 696 продукта, внасяни от САЩ, предаде Reuters. Сред тях са земеделски и енергийни стоки, включително свинско и говеждо месо, соя, втечнен природен газ и петрол.

Това е най-голямото увеличаване на списъка с импортни изделия до момента и то се случва месец след подписването на Фаза 1, която е предварителното споразумение между САЩ и Китай. Втората по размер икономика се задължи да увеличи покупките на американска продукция с 200 млрд. долара в рамките на следващите две години.

Сред другите категории, които няма да се обмитяват, се включват също денатуриран етанол и зърнени култури, като жито, царевица и сорго, медицинска апаратура и метали (медна руда и концентрат, меден и алуминиев скрап).

Изключенията бяха добавени в контекста на продължаващата епидемия от коронавирус, която скова икономиката на Китай, където бяха въведени дори забрани за пътувания, за да се справи с разпространението му. До момента броят на смъртните случаи е 2 хил., а заразените са повече от 70 хил. души. Заради епидемията бяха затворени и много заводи, а други драстично понижиха натовареността си.

Не е ясно обаче дали страната ще успее да се справи с поетия ангажимент да закупува стоки и услуги от САЩ за 200 млрд. долара. Сред причините вече се добави именно и коронавируса.