Страната, която консумира половината от свинското месо в света, иска да увеличи вътрешното производство и да спре почти изцяло вноса. До 2025 година Китай планира да произвежда 95% от свинското, което консумира, 100% от пилешкото месо, 85% от говеждо. Такива планове обявиха от Министерството на земеделието, пише Bloomberg.

Несъмнено е, че изпълняването на подобни цели ще насърчи значително вноса на соя и фуражи, необходими за изхранване на животните. Китай вече е най-големият вносител на соя и царевица, като купува огромни количества през последните две години. Причина за това е, че страната се възстановява производството на свинско, което беше силно засегнато от африканска чума по свинете. Засилените покупки на Китай предизвикаха покачване на цените в световен мащаб и опасения за предлагането.

"Вносът на фураж вероятно ще се покачи в близко бъдеще, след като Китай дава приоритет на вътрешното производство на месо и млечни продукти", каза съоснователят и директор на компанията за пазарни проучвания Sitonia Consulting Дарин Фридрихс.

Смъртоносната епидемия от африканска чума по свинете преди години унищожи приблизително половината от популацията на свинете в Китай и предизвика скок във вноса на свинско месо, както и рекордните цени.

Според Министерството на земеделието потреблението на животински продукти в Китай ще продължи да расте, но няма да има достатъчно предлагане. Освен това Китай е "силно зависим" от вноса на соя.

САЩ и Китай подписаха търговска сделка през януари 2020 година и тогава имаше надежди, че тя ще понижи двустранното напрежение между двете страни. Смята се, че ще се възстанови баланса на търговията, но до този момент промяната не е видима. По време на първата фаза на търговската сделка, китайския внос от САЩ достигна рекорден обем. В края на миналия месец Пекин намали изпълнението на ангажиментите.