Търговската война между Съединените американски щати и Китай набира скорост. В петък Пекин обяви, че въвежда нови мита върху американски внос на стойност $60 милиарда, ако администрацията на президента Доналд Тръмп изпълни заканата си за поредни налози, предава Bloomberg. 

 

Митата варират между 5 и 25 процента и могат да бъдат наложени върху 5 207 различни стоки, внос от САЩ, обясни китайското Министерство на финансите.

Най-големият производител на стомана в света спечели много от митата на Тръмп

Най-големият производител на стомана в света спечели много от митата на Тръмп

Прекъсването на евтиния внос и силното търсене възродиха бизнеса на ArcelorMittal

Отговорът на Китай налива още масло в огъня. Двете най-големи икономики са се вкопчили в търговски спор, който заплашва не само тях, но и световната икономика и фондовите пазари.

Тази седмица президентът Тръмп нареди на своята администрация да въведе мита от 25 процента върху стоки на стойност $200 милиарда, внесени от Китай. Първоначално идеята бе налогът да бъде 10 процента. Целта на хода, обясняват от Белия дом, е да върне Китай на масата за преговори и да склони да удовлетвори желанието на САЩ за структурни промени в търговията и намаляването на търговския дефицит.

През миналия месец администрацията на Тръмп наложи мита върху китайски стоки за $34 милиарда, а Китай отвърна с подобна мярка.

Китай започна да усеща ефекта от митата

Китай започна да усеща ефекта от митата

Намаляват производството и търсенето