Експанзията на китайския индустриален сектор се забавя през юни, след като търсенето на износа остава слабо, а проблемите при доставките пречат на производството, сочат официални данни, цитирани от The Wall Street Journal. Еднакво притеснително е, че сектор услуги — който типично изостава в страната — също отслабва ръста си заради скорошното повишение на заразените, което отслабва потребителските разходи.

Признаците на слабост на двата фронт идват в момент, в който икономистите вече намалиха очакванията си за ръста на втората най-голяма икономика в света. През последните седмици Morgan Stanely, Barclays и други понижиха прогнозите си до ръст от под 9%, цитирайки по-високите цени на суровините, които оскъпяват производството, както и по-слабо от очакваното потребление.

В сряда националната статистика отчете спад на производствения индекс до 50,9 пункта, от 51 през май — най-ниското ниво от четири месеца насам. Една от причините е, че скорошният недостиг на полупроводници, въглища и енергия създават проблеми на заводите, казват от институцията.

Подиндексът, който следи новите поръчки за износ, пада още по-дълбоко до 48,1 пункта, от 48,3 през май. Показание под 50 пункта бележи свиване. Като първа голяма икономика, която успя да се възстанови от пандемията през миналата година, Китай успя да се възползва от силно търсене на стоките ѝ. Но сега икономистите смятат, че тенденцията се обръща и в потребителите по света харчат по-малко за стоки и повече за услуги и преживявания, казва Себастиян Екарт, водещ икономист за Китай в Световната банка.

Жадните за стоки и пътувания американци движат световния растеж

Жадните за стоки и пътувания американци движат световния растеж

САЩ е в ролята, която Китай изигра след 2008 г. Но това, което дава с едната си ръка, взема с другата