Поток от пари се излива от американската икономика и достига целия свят, движейки възстановяването до невиждано от десетилетие ниво, и давайки увереност на бизнеса да инвестира, за да посрещне търсенето от Съединените американски щати, пише The Wall Street Journal. Икономиката на САЩ, най-голямата в света, бе подкрепена от държавни стимули на стойност почти $6 млрд. Тя е жадна за разнородни стоки от целия свят. И сега играе ролята, която Китай изигра след кризата от 2008 г., казват икономисти.

Но макар че другите държави приветстват ръста на търсенето от САЩ, мощта на американската експанзия рикошира през финансовите пазари и предизвиква различни предизвикателства по света, включително прекомерно натоварване на морския транспорт в Източна Азия. Но има и ефект върху световните валути и върху цените на суровините.

"Виждаме инфлационна вълна", казва Анхело Трокия, главен изпълнителен директор на италианската компания за очила Safilo, чиято фабрика в Китай работи на пълни обороти и е изправена пред по-високи цени на материалите. "Трябва да знаем какво ще направят централните банки".

През първото десетилетие на новото хилядолетие САЩ бе основният локомотив на световния растеж. Малко по-късно експлозивният растеж на Китай се превърна във втори (често водещ) двигател на световната икономика. Сега Поднебесната империя, която все още расте силно, вероятно ще забави темпа през второто полугодие, тъй като властите се опитват да се справят с дълговата тежест в икономиката. По-мудното икономическо възстановяване на Европа, за което влияние имат и слабите потребителски разходи, също помага за успокояване на търсенето и инфлацията.

Но САЩ одобри стимули, които са в размер на седем пъти по-големи, като размер от световния БВП, спрямо фискалните стимули в Китай след кризата от 2008 г. Последната програма на Вашингтон се очаква да повиши икономическия растеж на Япония, Китай и еврозоната с 0,5 пр. п. през следващите 12 месеца. Както и с 1 пр. п. в Канада и Мексико, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През май ОИСР повиши прогнозата си за икономическия растеж на света до 5,8% — най-високият темп от поне 1973 г. насам. "Числата са огромни. Фискалната политика на САЩ е в мащаб, какъвто не сме виждали извън период на война", казва Адам Посен, бивш член на централната банка на Англия.

Последствията за финансовата система сега далеч надхвърлят тези, които Китай предизвика през 2008 г., тъй като капиталовият пазар на Поднебесната империя остава сравнително изолиран, докато доларът доминира международните дългови пазари и чуждестранните резерви. Но това, което американската икономика дава на света с едната си ръка, взема с другата. Другите държави се възползват от ръста на търговията, но много от тях са изправени пред риска от повишаваща се инфлация, по-силен долар и по-висока доходност по облигациите, което може да натисне спирачката на възстановяването им.

Обменният курс на американския долар се повиши спрямо останалите валути, след като в средата на юни Федералният резерв даде сигнал, че ще повиши лихвите до края на 2023 г. В опит да компенсират обезценяването на собствените си валути — и за да контролират инфлацията — централните банки в Русия, Бразилия и Турция повишиха лихвите неколкократно през последните седмици. Последното нещо, от което развиващите се пазари се нуждаят сега, са по-високи лихви по дълга, казва Тамара Василев, икономист в Oxford Economics. "Но ако живееш в доларизирана икономика, си принуден да увеличиш лихвите, дори и да не смяташ, че това трябва да бъде направено", казва тя.

Всяко бъдещо повишение на лихвите в САЩ ще представлява заплаха за множество развиващи се пазари, особено сред тези, които имат твърде голям дефицит по текущата сметка. Световен поход към по-високи лихви, с Фед начело, ще унищожи възстановяването на някои места, особено в момент, в който дългът на развиващите се икономики е толкова висок: над $86 трлн., според Institute of International Finance. Но ако Федералният резерв задържи лихвите ниски, ще предизвика балони в цените на активите. Някои централни банки, включително в северна Европа и Южна Корея, вече дадоха сигнал, че ще затегнат паричната политика, за да успокоят ръста на цените на активите, особено на жилищата.

Значението на американския потребител за световната икономика

Очаква се американската икономика да запише най-доброто си възстановяване от началото на 80-те години на миналия век и да нарасне с 6,9% през тази година, според ОИСР. Това е критично важно за световната икономика, тъй като американските потребители са основата на световната търговия: САЩ отговарят за около 27% от крайната консумация по света, при 11% за Китай, според данни от 2017 г. на Deloitte. Голяма част от икономическото производство в други страни зависи от потребителите в САЩ. Очаква се техните разходи да се повишат с 10% през 2021 г., най-силното представяне от 1946 г.

Доходите на американците продължиха да се повишават по време на пандемията. Американските домакинства имат $2,6 трлн. "излишни спестявания", според изчисления, които сравняват поведението им през 2020 г. спрямо това през 2019 г. И сега те обичайно харчат много за чуждестранни стоки. До 2026 г. се очаква САЩ да добавят по $170 млрд. годишно нов внос, спрямо $140 млрд. за Китай, според HSBC.

Америка ще похарчи рекордните $876 млрд. повече за вносни стоки, отколкото получава от своя износ, през тази година (дефицит по текущата сметка.) А Китай ще получи $274 млрд. повече от износ, отколкото харчи за внос, по данни на Международния валутен фонд. Втората най-голяма икономика, която и миналата година имаш огромен излишък по текущата сметка, отчита 40% ръст на износа през първото тримесечие на 2021 г.

Инвестиции и туристи

Очакванията за дълготрайна експанзия на САЩ вече кара множество бизнеси по света да инвестират в допълнителен капацитет. Morgan Stanley очаква световните инвестиции, коригирани спрямо инфлацията, да се покачат с над една пета до края на 2022 г. спрямо предпандемичните им нива. Това е особено важно за Китай, където повишаващите се инвестиции и силното търсене на износа, ще компенсират по-бавното възстановяване на вътрешното потребление, казват от ОИСР.

Германските инженерни компании пък вече отчитат значителен ръст на търсене на оборудване за азиатските заводи, които изнасят за САЩ.

"Компаниите подновиха капиталовите разходи, които отлагаха", казва Аюми Хаяшида, PR мениджър в Yaskawa Electric. Поръчките за компанията от Северна Америка подскачат с 26%.

В същото време туристическите дестинации очакват американските пътешественици с отворени обятия. Marriott отчита 40% ръст на почивките, които американците са запазили в Европа.

Американският бум достига и до парите, които имигрантите пращат обратно от САЩ към вкъщи в Азия, Африка и Латинска Америка.