През първите два месеца на годината китайската икономика се представя неочаквно силно, благодарение на промишленото производство, дълготрайните инвестиции и продажбите на дребно, показват данните на Националното статистическо бюро на Китай (NBS).

Индустрията повишава продукцията си за януари и февруари със 7,2% спрямо първите два месеца на предходната година. Очакванията бяха за доста по-скромно увеличение от 6,2% и след растеж с 6,6% през декември 2017-а година.

Публикуваните днес данни от NBS за дълготрайните инвестиции също показват по-силен от очакваното растеж. През първите два месеца на годината те нараснаха със 7,9% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7%.

Китай обяви революционни реформи на правителството

Китай обяви революционни реформи на правителството

Сливат се регулаторни органи, създават се нови министерства

Бизнес инвестициите в частния сектор се повишават с 8,1% след 6% ръст за 2017 година, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В същото време инвестициите на държавните компании в страната се увеличиха през първите два месеца на годината с 9,2 на сто.

Опровергавайки очакванията за забавяне, инвестициите в сектора на недвижимите имоти се покачват с цели 9,9% спрямо първите два месеца на 2017-а , отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам. И то въпреки правителствените мерки, целящи известно "охлаждане" на "прегряващите" жилищни цени.

Продажбите на дребно също набират скорост, нараствайки през януари и февруари с 9,7% след тяхно повишение с 9,4% през декември м.г. и малко под осреднена прогноза за растеж с 9,8 на сто. Доста силни са били продажбите на автомобили и особено на електрическите и хибридните модели, отразявайки технологичната политика на властите в Пекин.

Китай: $7 трилиона след първата и толкова преди третата икономика в света

Китай: $7 трилиона след първата и толкова преди третата икономика в света

Страната планира 60% от растежа да е за сметка на потреблението

Днешните силни данни предполагат, че китайската икономика се намира в по-добра от очакваното форма в началото на годината. През миналата седмица китайският премиер Ли Къцян посочи, че правителството залага на икономически растеж от 6,5% през тази година.

Силният старт на годината предполага, че БВП на Китай може отново да нарасне по-силно, както беше и през 2017-а, когато втората по големина световна икономика се разшири с 6,9 на сто.

Китай: Търговска война ще бъде бедствие за световната икономика

Китай: Търговска война ще бъде бедствие за световната икономика

Пекин предупреди Вашингтон, че ще се защитава

Най-сериозният риск пред представянето на китайската икономика през настоящата година е свързан с растящото напрежение по отношение на провежданата от Доналд Тръмп митническа политика и опасността от разгаряне на търговска война.