Инвеститорите в Китай са намерили неочаквано "скривалище" от хаоса, обхващащ финансовите пазари за момента, пише Yahoo.

Цената на стоманената арматура, използвана за укрепване на бетон, се повиши с почти 5% през последния месец в Шанхай. За същия период златото, традиционното убежище, спадна с над 5%, докато инвеститорите продават, за да покрият загубите на други пазари.

Неочакваното покачване на цената и нагласите към стоката като към финансово скривалище, може да се обясни с това, че китайските инвеститори се обзалагат, че Пекин ще стимулира икономиката на страната след като премине пандемията, засилвайки търсенето на суровини, използвани в строителството.

Цената на златото слезе под $1500 за тройунция

Цената на златото слезе под $1500 за тройунция

Долар се покачва спрямо йената, еврото и паунда

Китайските инвеститори също могат да бъдат привлечени от фючърси за стомана, защото те могат да се търгуват само в Китай, което ги прави по-малко изложени на влиянията, които опустошават повече глобални пазари, като този на медта. В допълнение, Китай има по-голямо влияние върху ценообразуването. Страната произвежда и консумира около половината стомана в света.

Докато икономическите перспективи за САЩ и Европа се влошават с всеки изминал ден, намаляването новите заразени в Китай, носи позитивни нагласи и и подхранва очакванията, че правителството ще обяви редица мерки за стимулиране на растежа.

Очакванията са, че ще има инвестиции в инфраструктура, които ще подпомогнат търсенето на стомана.

Goldman Sachs: 9% свиване на икономиката на Китай

Goldman Sachs: 9% свиване на икономиката на Китай

Възстановяване може да се очаква през третото тримесечие

Китай произведе рекордни запаси от арматура през първите два месеца на тази година, въпреки продължителното спиране на почти всякаква работа заради вируса.

И желязната руда също е обект на търсенето на убежище по същите причини, според Уилям Чин, от Сингапурската борса.

"Това е особено забележително, тъй като традиционните убежища, като цените на златото, се оказаха под натиск при нестихващи вълни от продажби", каза експертът. Кюлчетата отбелязаха най-лошата си седмица от 1983 г., когато нестабилността на глобалните пазари се покачи и след като и стимулите на централната банка не успя да потушат опасенията от икономическия удар вследствие на коронавируса.