Наскоро въведените строги регулации към бизнеса в Китай разтърсиха настроенията на инвеститорите, обхващайки сектори като криптовалута, изкопаеми горива, финтех, образование, игри, алкохол, електронни цигари, биотехнологии и интернет платформи, пише Capital.com. В момента китайският имотен сектор е следващият, който може да създаде проблеми на чуждестранните инвеститори. Китайският пазар на имоти е от решаващо значение както за по-широката икономика, така и за държавната хазна

"Пазарите трябва да бъдат подготвени за това, че вероятно предстои по-голямо забавяне на растежа от очакваното, повече неизпълнение на заеми и облигации и потенциални сътресения на фондовия пазар", пише в нов икономически специален доклад за Азия.

Днес инвеститорите са толкова фокусирани върху регулациите към бизнеса, че пропускат още по-голям проблем - ограничаването на Пекин върху сектора на имотите в Китай.

Голямата миграция: Компаниите за криптодобив се изправят пред редица предизвикателства, напускайки Китай

Голямата миграция: Компаниите за криптодобив се изправят пред редица предизвикателства, напускайки Китай

Преместяването на скъпите машини носи огромни разходи

Данъците върху имуществото стават все по-големи, а кредитите все по-ограничени - включително на банковите заеми към предприемачите, които трябва да отговарят на определени стандарти, за да вземат повече пари. Властите ограничават използването на IOUs - извънборсови търговски сметки, заради злоупотреба с потребителски заеми на пазара на имоти и приток на финансиране от частния капитал в проекти, свързани с жилища. Въвеждането на национален данък върху собствеността също е проблем. Анализаторите казват, че тези мерки вероятно ще бъдат разширени за цял Китай.

"Ние вярваме, че може да се наложи пазарите да снижат очакванията си за облекчаване на ограниченията върху имотите (поне до пролетта на 2022-а година) и трябва да се подготвят за удар върху икономиката и финансовите пазари", пише още в доклада.

Анализаторите от Nomura подчертават, че според тяхната обща мярка за изчисление, която включва услуги, свързани с имоти, строителство и финансови услуги, китайският сектор на имотите допринася с 16,4% към общия си брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020-а година. Данъците от имотния бранш възлизат на 44% от общите държавни приходи на Китай.

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

През последните месеци страната наложи огромни глоби на компании като Alibaba Group и Tencent Holdings заради нелоялна конкуренция

Тези цифри пораждат въпроса защо Пекин е толкова настоятелен в това да ограничи сектора, който му генерира толкова много приходи. Отговорът се крие е дълга, неравенството и в... САЩ. Китайските власти се опасяват, че силно зависещият от кредитите сектор на имотите вече е прегрял. Най-големият предприемач в страната - China Evergrande Group притежава заемни средства от 88 милиарда щатски долара, според Reuters. Неговите облигации наскоро бяха понижени до почти нежелани рейтинги от FitchRatings, S&P Global и Moody's. Много от неговите партньори, включително China Fortune Land Development и Sichuan Languang Development, натрупаха сходни суми дълг.

Китайско-американското напрежение се засилва. Тарифните войни, ограничаването на трансфера на технологии и забраната за износ на ключови материали за определени китайски фирми са резултат от нарастващото напрежение между двете велики сили, което в крайна сметка завърши с желанието на Китай да бъде самостоятелен. Пекин иска да увеличи своите технологични възможности, за да вземе надмощие в тази технологична война и е готов да пожертва дори своя имуществен сектор.

Китай заговори за преразпределение на богатството

Китай заговори за преразпределение на богатството

Поднебесната империя забогатя бързо, но пропастта между бедни и богати расте