България трябва да има индустриална стратегия. Подобен документ ще реши проблема с пренаселването на София, с обезлюдяването на цели населени места и региони и различията в доходите между столицата и провинцията. Това смята председателят на Конфедерацията на независимите синдикалисти в България (КНСБ) Пламен Димитров.

Той припомни, че през март 2018 г., докато България води председателството на Европейския съюз, ще бъде приета индустриалната стратегия на Европа. Това е още една причина страната ни да подготви и своя, смята той.

Димитров бе категоричен, че липсата й води до хаотично привличане на инвеститори и конгломерации в региони, в които има пренаселване. Така например в София и София-област вече живеят почти половината от работещите хора в цялата страна. 32% са в столицата, а между 13 и 15% са в областта.

"И това е така, защото има работа, инвестиции и предприятия, които се развиват. Но това води до обезлюдяване на цели региони и пренаселване на столицата. Подобна тенденция преживява и Пловдив", смята още председателят на КНСБ.

По думите му, икономическата зона "Тракия" "изсмуква" от региона работници с познания и прави невъзможно развитието на по-малките общини в южна България.

Заради този негативен ефект средната заплата в София вече е два пъти по-висока от тази във Видинско, припомни още Димитров.