По-слабият долар може да окаже изключително позитивен ефект върху развиващите се пазари. Това твърдят анализаторите на една от големите световни асет мениджмънт компании Schroders в годишната си прогноза.

"Комбинацията от забавяне на темпото на повишение на лихвите в САЩ и по-строга монетарна политика навсякъде другаде ще доведе до по-слаб долар през 2019 година", посочват те в документа.

Експертите обясняват, че през следващите месеци във фокуса на валутните пазари ще бъдат бюджетният и търговският дефицит на Щатите, което ще даде резултат в поевтиняване на зелената валута.

"Въпреки продължаващите търговски войни и намаляващия глобален растеж, по-слабият долар ще намали напрежението в развиващите се пазари", казват още те.

Забавяне на глобалния растеж и засилване на инфлацията

От Schroders предупреждават, че през 2019 година има предпоставки за стагфлация. Основна причина за това би било задълбочаване на търговското напрежение между САЩ и Китай и въвеждането на нови мита.

"През 2019 година глобалният растеж ще се забави до 2,9 %, при стойност от 3,3% през 2018 година. Прогнозата е под консенсусния 3,1% и е повлияна от песимистичните настроения за САЩ. Анализаторите прогнозират брутният вътрешен продукт на страната да достигне само до 2,4% през 2019 г. През 2020 г. глобалният подем ще се забави допълнително до 2,5%", се посочва в документа.

Спад на растежа се очаква и за Еврозоната до 1,6 на сто през тази година при 1,9 на сто през изминалата. Китай може да отчете забавяне до 6,2% през 2019 година при ниво от 6,6% през предходните 12 месеца.

От друга страна експертите добавят, че може да се очаква повишаване на инфлацията на глобално ниво до 2,9 на сто през 2019 година. Причината са по-високите цени при развиващите се пазари, където слабите валути водят до повишаване на цените на вносните стоки.

Скок на лихвите в САЩ до 3% до средата на годината

Федералният резерв ще продължи с политиката си на повишаващи се лихви, като в средата на годината те могат да достигнат ниво от 3 на сто. През 2020 година от друга страна се очаква понижаване на лихвите, което ще се дължи на охлаждане на икономиката.

"Европейската централна банка ще приключи програмата си за изкупуване на облигации през януари 2019 г. и планира да повиши лихвите през септември. Това ще бъде първото увеличение по време на мандата на Драги", казват анализаторите и допълват:

"Въпреки че се очаква растежът на Еврозоната да бъде слаб през настоящата година, той ще бъде достатъчен за увеличението на лихвите, които за момента се намират на екстремно ниски нива.".

Рецесия за Великобритания без сделка за "Брекзит"

Анализаторите предупреждават, че липсата на сделка за "Брекзит" ще доведе до изпадането в рецесия на Великобритания. Главния анализатор на компанията за Европа Азад Зангана предупреждава, че ако Великобритания ще напусне съюза без преходен период, ще се сблъска със значителни търговски мита и такси, наложени от правилата на Световната търговска организация, и срив в други споразумения на ниво ЕС, а това неминуемо ще доведе до рецесия.

Той допуска и възможно отлагане на "Брекзит", но то може да стане факт само при подкрепа от страна на всички членки на съюза.

"Това обаче е малко вероятно при положение, че Великобритания не може да гарантира мнозинство за сделка, а ЕС няма причина да се съгласи на отлагане при положение, че няма механизъм за разбиване на конфигурацията в Парламента. Този механизъм може да бъде втори референдум или нови избори, но тъй като европейските избори са през май, ЕС ще иска този въпрос да се разреши дотогава, за да знае дали ще има депутати от острова в Европейския парламент", допълват от Schroders.