Конфликтът между САЩ и Китай не е нещо позитивно и не е нещо, което би подкрепило растежа, конкретно на Китай. Той обаче не е нещо, което задължително ще окаже макроикономически ефект. Това смята директорът на консултантската фирма McKinsey Global Institute Джонатан Вьотцел.

По неговите думи по-голямата част от тежестта на търговската война ще бъде понесена от глобалните корпорации, произвеждащи групите стоки, на които бяха наложени мита. Това са основно дружества, заети в производството на машини и електроника.

Вьотцел обаче смята, че ефектът върху Китай е доста малък, но допълва, че той може да бъде усетен по-сериозно от регионалните икономики на Тайван, Сингапур и Малайзия.

"Американските потребители са може би значително по-голям фактор от американското правителство по отношение на растежа на китайската икономика", казва още експертът, цитиран от Fortune.

Той добавя, че китайските потребители са не по-малък фактор. Вьотцел подчертава, че растежът на втората по големина икономика зависи най-вече от тях, като 80% от него идва от вътрешно потребление.